Боровите шишарки се използват докато са млади с големина 3-5 сантиметра, тъй като с по-нататъшното си узряване те вдървесиняват и губят лечебните си свойства.
Младите шишарки съдържат етерични масла, богати на витамин С, съдържат лечебна ароматна смола и голям брой антиоксиданти. Имат алкален ефект.
Боровите иглички, младите клонки, младите шишарки, смолата и кората имат лечебни свойства. Иглите се използват пресни, тъй като при сушенето се губи витамин С. Малко известно е, че лечебната сила на иглите се увеличава с 80%, ако иглите се счупят или нарежат на по-малки парченца.
КАПКИ ПРИ ХИПОТИРЕОЗА
През пролетта наберете 15 млади шишарки (3-5 см). Смелете ги възможно най-фино. Залейте ги с 50 мл качествена водка или домашна ракия и оставете захлупени в буркана за 10 дни. След това се прецежда.
Употреба: Пийте по 5 капки три пъти на ден. Терапията е с продължителност 3 седмици (21 дни).
Как действат капките:
Познаваме лечебните свойства на различни билки, зеленчуци и плодове, но лечебните свойства на вечнозелените дървета са по-малко известни. Борът отдавна се използва в народната медицина за лечение на ревматизъм и за пречистване на дихателните пътища, както и за лечение на кашлица и белодробни заболявания и хипотиреоидизъм.
Борът е едно от най-разпространените иглолистни дървета и всички части на това дърво имат лечебно действие. Лечебните свойства на бора могат да се използват през цялата година, като най-ефективни са, когато лечебните му части се берат през пролетта.
РЕЦЕПТА ЗА БОРОВ СИРОП
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
- 1,7 кг млади шишарки
- 1 кг захар
- 100-200 мл гроздова ракия
ПРОЦЕДУРА:
Всички съставки се поставят в голям стъклен буркан, за да престоят на слънце 40 дни. След това се прецежда.
РЕЦЕПТА НА ЧИТАТЕЛ:
В буркан се слагат 170 шишарки, заливат се с 1 кг захар и 1 л ракия, за предпочитане гроздова, но може и сливова, крушова или ябълкова. Оставя се на слънце с периодично разклащане. Оставям така до есента и след това прецеждам в стъклени бутилки.
На вкус е много добър, гъст като сироп и изпитано добър и готов за зимните дни. Може да се прави и за деца, затова за тях вместо ракия и захар слагам мед от глухарче. Процедурата е все същата.
РЕЦЕПТА ОТ ЧИТАТЕЛКА - МЕД ОТ ШИШАРКИ ЗА УКРЕПВАНЕ НА ИМУНИТЕТА
За зимата винаги оставям едно бурканче лечебен мед от шишарки, който правя сама. Събирам млади зелени шишарки в гората, покривам ги с вода и след това ги варя 20 минути в затворен съд.
След това трябва да престоят 24 часа. На следващия ден се добавя захар в съотношение 1:1 и се вари като обикновено сладко. Три пъти на ден се приема по една чаена лъжичка мед за укрепване на имунитета, при всякакви форми на простуда, ангина, грип и респираторни заболявания.