Медът от глухарче е вкусен хранителен подсладител, получен от цветен прашец на глухарче, което расте навсякъде. Въпреки че понякога го приемаме за даденост, глухарчето може да бъде изключително лечебно растение, а медът, произведен от него, е безценен за здравето.
Трябва да събираме глухарчета за мед през пролетта, за предпочитане през април и май.
Защо да си направим домашен мед от глухарчета ?
Медът от глухарче има много положителни ефекти върху тялото и това са някои от тях:
- Намалява възпалителните процеси в организма
- Регулира концентрацията на глюкоза в кръвта
- Намалява кръвното налягане
- Подобрява храносмилането
- Чернодробна защита
- Укрепва имунитета
Рецептата на нашето семейство
Медът от глухарче е естествен лек, който можете да си направите сами с помощта на цвят от глухарче и няколко други съставки.
Мед от глухарче - рецепта:
Имате нужда от:
- 4 чаши цветове от глухарче
- 4 чаши вода
- 3 филийки лимон
- половин шушулка ванилия (по желание)
- 2,5 чаши захар
Приготвяне:
След като сте събрали цветовете, измийте ги добре и отделете само "шапките".
Можете да оставите и другите части на цветето, но получавате мед с леко горчив вкус. Поставете цветовете, водата, резенчетата лимон и ванилията в тенджера.
Оставете сместа да заври, след това намалете температурата и варете 30 минути .
Дръпнете тенджерата от котлона и поставете цялата смес за поне 6 часа .
След това прецедете сместа през тензух или марля, и изхвърлете твърдите съставки. .
Прехвърлете получената течност в нова тенджера и бавно я кипнете.
Бавно добавете захарта и разбъркайте всичко добре, докато захарта се разтвори .
Намалете температурата, така че сместа да къкри бавно, докато се сгъсти .
Това може да отнеме до 4 часа. Тогава "медът" от глухарчета е готов! Можете да го съхранявате в буркани, които предварително сте стерилизирали.
Съхранявайте в хладилник.
Как се използва:
Препоръчително е да го ядете сутрин на гладно със зелен чай.
Този мед е отличен и като добавка към сутрешната филийка, което го прави идеалната закуска.