Вкусните, нежни, ароматни плюшки със сусам са новата върховна вкусотия, която ви предлагаме да опитате. Изключително лесни за приготвяне, тези нежни сусамови мекички са меки и хрупкави едновременно. Може да ги ядете и без нищо, и с плънка по желание - всякак са вкусни. Красивите сусамови джобчета ще предизвикат истински фурор сред приятелите ви, а всички ще ви молят за рецептата:
Сусамови плюшки
Продукти:
топло мляко - 400 мл
суха мая - 10 g
захар - 1 с.л.
сол - 1 ч.л.
брашно - около 5 чаши
сусам - за потапяне
растително масло - за пържене
Приготвяне:
Смесете сол, захар и мая в купа, изсипете млякото, разбийте с бъркалка до гладка смес. Добавете брашно и започнете да месите тесто. Трябва да се получи еластично, умерено плътно тесто, което да не залепва за ръцете.
Покрийте готовото тесто и го оставете да престои 30 минути, за да втаса, след което омесете отново и разделете на 6 части.
Оформете ги на топки. Леко изравнете всяка топка и я намажете с мляко отгоре.
Поставете в чинийка със сусам с намазнената страна надолу и натиснете леко надолу, така че семената да полепнат по повърхността.
Поръсете плота с брашно, поставете отгоре топката тесто със сусама отгоре и разточете на питка с дебелина около 0,5 см.
Пуснете готовите плюшки в тиган със горещо олио.
Тестото, което попада във врящото олио, започва да се надува. Внимателно обърнете подутите плюшки и изпържете и от другата страна.
Обърнете ги отново, изпържете до златисто-кафяво и веднага ги прехвърлете в съд с домакинска хартия, за да се отцедят от мазнината. Поднесете ги топли.
Важно:
- плюшките трябва да се пържат в достатъчно количество мазнина;
- олиото трябва да е горещо;
- размерът и формата на плюшките могат да бъдат произволни, във всеки случай вътре се образува празнина.