Ако все още си нямате любима рецепта за мекици, то непременно опитайте тази. Мекици-душици от тесто, което не се меси - направо пръстите да си оближеш! Ето какво ви трябва:
Мекици-душици от тесто, което не се меси
Продукти:
- 400 г брашно
- 7 г суха мая
- 30 мл олио
- 150 мл хладко прясно мляко
- 100 мл вода
- 1 ч.
Снимка: YouTube
Приготвяне:
1. Пресейте брашното и го смесете с маята. Направете кладенче и сипете олиото, млякото и водата, захарта, солта и едно яйце.
2. Разбъркайте с лъжица, докато съставките се смесят в гъсто и лепкаво тесто.
Снимка: YouTube
Поръсете отгоре с малко олио и намажете цялата повърхност с лъжица, след което покрийте с фолио и оставете да втасва 1 час, докато удвои обема си.
3. Добавете още едно яйце към втасалото тесто и разбъркайте отново с лъжицата, докато се смесят и поемат, което отнема 3-4 минути. Покрийте ги и оставете да втасат още 20 минути.
Снимка: YouTube
4. Втасалото тесто вече не се меси. С намазнени ръце се откъсва тестото и се оформят мекици. Изпържете ги в олио с дълбочина 1,5 пръста, загрято на умерена температура (7 от 9 степен на котлона).
Снимка: YouTube
А по време на пърженето регулирайте и намалете на 5-6 или в зависимост от котлона.
Снимка: YouTube
5. При пържене е добре мекиците от време на време да се поливат със сгорещеното олио, за да се образуват колкото се може повече мехурчета.
Снимка: YouTube
Стават много пухкави мекички, които не попиват много олио:
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube