Представете си пухкава, дъхава погача, пълна със сиренце и току-що извадена от фурната... Звучи обезоръжаващо вкусно, нали? Ако досега сте имали резерви относно приготвянето на тестени вкусотии у дома, днес имаме за вас нещо специално - видео-рецепта за ароматна вита погача със сирене или вити сиренки , както предпочитате.
Погача със сирене на охлювчета/Вити сиренки
Продукти:
5 ч.ч.брашно
1 с.л.сол
2 яйца
1 ч.ч.прясно мляко
150 гр.сирене
мазнина - смес от 3 с.л масло и 3 с.л. олио
Закваска:
20 гр.жива мая
1 ч.л.захар
1/2 ч.ч.вода
За заливката:
2 яйца
3 с.л.кисело мляко
3 с.л.сирене - натрошено
Приготвяне:
Най-напред започнете със закваската: разтворете натрошената мая и захарта в топлата (не гореща) вода, оставете за 10 минути да шупне. В купа пресейте брашното и добавете солта, разбъркайте и оформете кладенче. В него чукнете яйцата и прибавете шупналата мая. Започнете да бъркате, като наливате и топлото мляко, замесвайки меко тесто. Месете, докато стане гладко и мекичко.
Завийте тестото с чиста кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час. Премесете втасалото тесто и разделете на 7 части, оформени на топки. Върху набрашнен плот разточете една топка на тънка кора, намажете с предварително смесените разтопено масло и олио и поръсете с натрошено сирене. Навийте кората на руло и навийте на охлюв, като единия край на рулото подпъхвате под охлювчето.
Притискате всяка от сиренките (охлювчето) с ръка, да стане като малка питка, и поставете в тава, постлана с хартия за печене. Така процедирате с всичките седем топчета, като ги редите в тавата. Оставете сиренките да втасат за 40 минути, като през това време си приготвите заливката.
Разбийте яйцата, прибавете киселото мляко и натрошеното сирене, бъркате, докато получите еднородна смес. Втасалите сиренки залейте със сместа равномерно и поставете тавата в предварително нагрятата на 200 градуса фурна. След като получат хубав загар отгоре, покрийте сиренките с алуминиево фолио и намалете градусите на 150 минути, допичате за още 10 минути. Извадете тавата и покрийте с чиста кърпа за 10 минути да се задушат.
Приятен апетит!
Целия процес по приготвянето на погачата/сиренките може да видите във видеото към рецептата: