Днес ще ви поглезим с нещо нежно, ухаещо на масло и изключително вкусно! Рецептата отдавна обикаля Интернет-пространството и събира все повече и повече почитатели. Нежните маслени охлювчета , напоени с млечен сос буквално се топят в устата от първата хапка.
Нежни маслени кифлички с млечен сос
За тестото:
400 гр. брашно
2 жълтъка
250 мл прясно мляко
1 ч.л. захар
0,5 ч.л. сол
20 гр.прясна мая
За плънката:
100 гр.меко масло
100 гр. захар
половин пакетче ванилова захар
За заливката:
150 мл прясно мляко
50 гр. захар
половин пакетче ванилова захар
Приготвяне:
В 100 мл топло мляко разтворете маята, добавете захарта, солта, чаена лъжичка брашно и оставете за 15-20 минути. Когато кашичата се надигне хубаво, е готова.
В брашното изсипете кашата с маята, останалото мляко и жълтъците, и омесете тесто. Месете около 15-20 минути. Оставете да втасва 45-60 минути, докато обемът на тестото се увеличи 2 пъти.
Поръсете масата с брашно и разточете тестото на тънък слой.
Разбийте мекото масло със захарта и ваниловата захар и намажете тестото със сместа.
Навийте тестото на стегнато руло и го нарежете на 10-12 еднакви парчета
Поставете парчетата вертикално във формата (24 см), покрийте ги с кърпа и оставете да втасат, докато кифличките запълнят формата.
Смесете млякото, захарта и ваниловата захар за заливката. С половината залейте кифличките.
Сложете да се пекат в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 минути. След това извадете охлювчетата, изсипете останалата част от заливката върху им и ги върнете обратно във фурната до готовност.