Основата на този сладолед е ванилов сладолед, към който след това се добавят останалите съставки. В този основен сладолед можете да добавите съставки на вкус и да получите различни видове сладоледи (нарязан шоколад за страчатела, сок от пресни плодове, нарязани бисквити, натрошен крокан и пр.)
А ето и как се приготвя:
Жълтъците се разбиват със захарта, докато тя се разтопи и сместа стане кремообразна.
Сметаната за готвене се загрява, така че да бъде гореща, и при бавно разбъркване се добавя към сместа с жълтъците. Разбърква се на слаб огън (на водна баня) около 15 минути, докато се сгъсти и заприлича на пудинг на консистенция.
Към сместа и се добавя екстрактът от ванилия и се оставя да се охлади.
Сметаната за разбиване се бие с миксер, колкото да започне да се стяга, и след това се добавя в охладената яйчена смес. Внимателно се разбърква с лъжица.
Към така приготвения основен ванилов сладолед се добавят малко зелена сладкарска боя, ликьор от мента и нарязаният черен шоколад.
Хубаво се смесва и се поставя в херметически затворен съд или уред за сладолед във фризера, за да замръзне добре.
Забележка: Ако нямате ликьор от мента, можете да смесите шепа едро нарязани листа от прясна мента с една супена лъжица захар, така че ментата да пусне аромата си (намалете количеството захар в рецептата). Оставете ментовата захар да престои около 15 минути във врялата сметана за готвене. След това прецедете и продължете с приготовленията според рецептата.