Какво ли щяхме да правим, ако Колумб не беше открил Америка? Веднага ще Ви кажем: това щеше да е една огромна загуба за кулинарията, тъй като никога нямаше да познаем такива любими храни като царевицата, фасула и картофите например. Именно последните са в епицентъра на днешната рецепта. Тя включва още нежно хлебно тесто, букет от подправки и ароматен задушен лук.
И ако вече сме Ви изкушили достатъчно, за да хукнете да търсите необходимите продукти, ние ще Ви улесним в избора: в BILLA лесно ще намерите всичко необходимо, при това с гаранция за българско качество и ниско съдържание на пестициди. За четвърта поредена година от компанията развиват изпитаната кампания "BILLA градини", в чийто фокус са плодове и зеленчуци, произведени в над 150 родни ферми, градини и лозя.
В допълнение към кампанията тази година веригата залага и на специална програма за намаляване нивата на пестициди в предлаганите от нея земеделски продукти под бранда „BILLA Градини“. Всичко това е подплатено със строг контрол на качеството, който гарантира, че на трапезата си поднасяме само качествена и чиста продукция! Повече за кампанията и новата програма можете да намерите на www.billa.bg.
А сега - рецептата!
Мераклийска картофена усуканица
Необходими продукти:
6 картофа
2 глави лук
сол на вкус
прясно смлян черен пипер - на вкус
500 гр.хлебно/бутер тесто (може и фини кори за баница)
100 мл олио
100 мл вода
Начин на приготвяне:
Ако използвате замразено тесто, първо го размразете и покрийте с кърпа. Задушете лука в дълбок тиган, след това добавете към него обелените и настъргани на едро ренде картофи, които предварително сте изстискали от сока. Добавете сол и черен пипер на вкус, и разбъркайте добре сместа.
Загрейте фурната на 180 градуса.
Разделете тестото на 2 части и разточете всяка на тънка кора. След това разпределете плънката върху корите и навийте на руло. Същото направете и ако използвате точени кори.
Подредете готовите рула с плънката в предварително намазнена тавичка, като започнете от центъра на тавата. Навитата усуканица залейте със смес от олио и вода, подправени със сол и черен пипер на вкус.
Покрийте усуканицата с хартия за печене или фолио и печете около 30 минути. След това махнете хартията (фолиото) и допечете на 200 градуса още 10-тина минути.
Готовата усуканица охладете леко и нарежете на парчета.
Добър апетит!