Това е един много лесен метод за месене и приготвяне на зелник или с други думи баница с нещо зелено (в случая спанак и сирене). Ако никога не сте опитвали този вариант на любимата на всички баница, непременно си го пригответе по тази рецепта - корите са лесни за приготвяне, а, както знаем, няма по-вкусни от домашно точените! Плънката избирате вие - спанак, праз, пресен лук, кисело зеле или друг зеленчук по избор.
Ето какво ви трябва за нашия Мераклийски зелник :
Мераклийски зелник
Продукти:
За тестото (измерено с чаша от 200 мл):
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша вода
- 1 супена лъжица суха мая
- 1 чаена лъжичка сол
- 5 чаши брашно, добавете постепенно
- За плънката смесете извара и магданоз/праз/кисело зеле или каквото желаете
За намазване на корите:
- 150 гр.
За намазване на баницата:
- 1 жълтък + 1 лъжица мляко
Приготвяне:
Замесва се средно меко тесто и се оставя покрито да втасва 40 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След това омесете и разделете на 2 топки. Оставете ги покрити да починат 10 минути.
Разточва се голяма кора от първото тесто, намазва се с разтопено масло, а в средата се поставя купа и се реже като слънчеви лъчи.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
На мястото на купата се поставя плънката и парчетата тесто се прегъват върху нея.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Втората кора се разточва, намазва се и в средата се поставя топката от първото тесто. Лъчите се изрязват и припокриват по същия начин.
Снимка: YouTube
Голямата "топка" се прехвърля в намазнена тава и постепенно се притиска с длани, за да се сплеска възможно най-тънко.
Оставете баницата покрита да почине 20 минути.
Нарязва се на кубчета, намазва се с жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Готови зелник оставете леко да се охлади, след което разделете на парчета по разрезите.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube