Мераклийски зелник: Който разбира, него избира! Чудо от кори и сочна плънка:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Мераклийски зелник: Който разбира, него избира! Чудо от кори и сочна плънка:
Мераклийски зелник: Който разбира, него избира! Чудо от кори и сочна плънка:
565
Източник: За Жената
Мераклийски зелник: Който разбира, него избира! Чудо от кори и сочна плънка:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е един много лесен метод за месене и приготвяне на зелник или с други думи баница с нещо зелено (в случая спанак и сирене). Ако никога не сте опитвали този вариант на любимата на всички баница, непременно си го пригответе по тази рецепта - корите са лесни за приготвяне, а, както знаем, няма по-вкусни от домашно точените! Плънката избирате вие - спанак, праз, пресен лук, кисело зеле или друг зеленчук по избор.

Ето какво ви трябва за нашия Мераклийски зелник :

Мераклийски зелник

Продукти:

За тестото (измерено с чаша от 200 мл):

  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 чаша вода
  • 1 супена лъжица суха мая
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 5 чаши брашно, добавете постепенно
  • За плънката смесете извара и магданоз/праз/кисело зеле или каквото желаете

За намазване на корите:

  • 150 гр.
разтопено масло

За ​​намазване на баницата:

  • 1 жълтък + 1 лъжица мляко

Приготвяне:

Замесва се средно меко тесто и се оставя покрито да втасва 40 минути.

домашно тесто баница

Снимка: YouTube

тесто втасва

Снимка: YouTube

След това омесете и разделете на 2 топки. Оставете ги покрити да починат 10 минути.

Разточва се голяма кора от първото тесто, намазва се с разтопено масло, а в средата се поставя купа и се реже като слънчеви лъчи.

кора с масло

Снимка: YouTube

зелник оформяне

Снимка: YouTube

На мястото на купата се поставя плънката и парчетата тесто се прегъват върху нея.

плънка зелник

Снимка: YouTube

зелник с плънка от спанак

Снимка: YouTube

сгъване тесто

Снимка: YouTube

Втората кора се разточва, намазва се и в средата се поставя топката от първото тесто. Лъчите се изрязват и припокриват по същия начин.

тесто в тава

Снимка: YouTube

Голямата "топка" се прехвърля в намазнена тава и постепенно се притиска с длани, за да се сплеска възможно най-тънко.

Оставете баницата покрита да почине 20 минути.

Нарязва се на кубчета, намазва се с жълтък и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване.

тесто баница в тава

Снимка: YouTube

зелник рязане

Снимка: YouTube

зелник с жълтък

Снимка: YouTube

Готови зелник оставете леко да се охлади, след което разделете на парчета по разрезите.

зелник със спанак

Снимка: YouTube

парче зелник

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

мераклийски зелник

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft