МЕТЪР-ТОРТА - култовата рецепта на маминка! Правя я в 2 тави, че едната не стига - няма такъв вкус!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
МЕТЪР-ТОРТА - култовата рецепта на маминка! Правя я в 2 тави, че едната не стига - няма такъв вкус!
МЕТЪР-ТОРТА - култовата рецепта на маминка! Правя я в 2 тави, че едната не стига - няма такъв вкус!
4406
МЕТЪР-ТОРТА - култовата рецепта на маминка! Правя я в 2 тави, че едната не стига - няма такъв вкус!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Моята маминка (майката на баща ми) бе изкусна кулинарка. Нейната майка пък е чехкиня по произход и именно от тази страна идва рецептата на любимия сладкиш вкъщи - Метър-торта.

В Чехия този десерт традиционно се поднася за коледните празници, а всяка домакиня знае как да я приготви. Аз ви предлагам да опитате рецептата на маминка за Метър-торта и съм сигурна, че резултатът няма да ви разочарова! Интересна, лесна и изключително нежна и вкусна е:

Метър-тортата на маминка

Продукти:

Тесто:

  • 4 яйца
  • 260 г пудра захар
  • 10 супени лъжици масло
  • 8 с.л. топла вода
  • 260 g брашно
  • 1/2 пак.бакпулвер
  • какао на вкус

Ванилов крем:

  • 1/2 л прясно мляко
  • 150 g кристална захар
  • 1 опаковка ванилова захар
  • 1 опаковка ванилов пудинг на прах
  • 250 г масло

За шоколадовата глазура:

  • 200 г масло
  • 200 гр. тъмен шоколад

Приготвяне:

Разделете белтъците и жълтъците.

Жълтъците се разбиват с пудрата захар, като постепенно се добавят олиото и топлата вода. Трябва да се образува гъста пяна.

Белтъците се разбиват на твърд сняг.

Пресейте брашното и го смесете с бакпулвера.

Внимателно разбъркайте снега в жълтъчната пяна и добавете брашното, разбъркайте леко.

Изсипете половината от светлото тесто в намаслена и набрашнена форма за кекс (дълга и тънка, може и форма за хляб).

Добавете какаото към останалото тесто и разбъркайте.

Изсипете тестото във втора форма със същите размери и печете на 180 градуса. около половин час.

След изпичане извадете блатовете от формите и ги оставете да изстинат.

Охладените блатове нарежете на тънки ленти с еднакъв размер.

ленти блат

Сваряваме гъст пудинг от млякото, захарта, ванилията и пудинга на прах, след което оставяме да изстине.

Разбийте маслото на пяна, постепенно добавете пудинга и разбийте до гладка консистенция.

пудинг крем с масло

Ако желаете може вместо ванилов крем може да приготвите карамелен или с плодов вкус.

Приготвяме го по същия начин като ваниловия крем

С готовия крем се слепват парчетата блат, като се редуват светло и тъмно тесто.

метър торта редене

Можем да оставим и малко крем, за да намажем готовия сладкиш отгоре и отстрани.

сладкиш ванилов крем

Сложете в хладилника за час и след час залейте отгоре с шоколадовата глазура.

Пригответе глазурата като разтопите шоколада на водна баня, а след като се охлади леко, добавите към него мекото масло. Разбъркайте до лъскава консистенция.

Метър-тортата се реже с остър нож, потопен в гореща вода.

метър торта

Режем с кос разрез, за ​​да имаме красиви разрези.

метър торта с глазура

Желаем ви добър апетит! :-)

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft