Ако и вие от години търсите перфектната рецепта за козунак, богат на конци и мек като душичка, тогава непременно прочетете това: Загрейте леко млякото, добавете маята, захарта и малко брашно (млякото трябва да бъде хладко към топло). Оставете сместа да се запени. Киселото мляко разбийте с яйцето. В пластмасова купа пресейте брашното, добавете киселото мляко с яйцето, маята, ванилията, олиото и омесете меко тесто. След като хубаво го измесите, следвайте точно тези съвети, за да бъде козунакът богат на конци: Разтопете маслото (маргарина) и го оставете да се охлади. След това малко по малко започнете да го добавяте към тестото месейки, докато всяка доза мазнина се поеме напълно (най-лесно е да топите ръцете си в мазнината и така да месите). Оставете тестото да втасва около 1-2 часа (може и във фурната - включете я на 50 градуса и щом загрее, пъхнете вътре тестото и изключете фурната). Втасалото тесто леко премесете върху набрашнен плот и го разделете на 3 части. От тях сплетете плитка. Поставете я в намазнена и набрашнена форма, увийте във фолио или найлонов плик и върнете отново във фурната на 25-30 градуса за около 30 мин. След като плитката втаса хубаво, намажете я с разбито с малко мляко яйце и поръсете с кристална захар. Изпечете козунака на 180 градуса. След хубаво като хване цвят, покрийте с алуминиево фолио и върнете във фурната да се допече. Общо време на печене е около 40 мин. Намажете изпечения козунак с масло и го покрийте с кухненска кърпа. Опитайте, определено няма да сгрешите и със сигурност ще повторите догодина!
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Мечтата на всяка истинска кулинарка: Как да направим козунака пухкав и на конци?
Мечтата на всяка истинска кулинарка: Как да направим козунака пухкав и на конци?
30 Април 2016
33121
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари