Мечтата на всяка истинска кулинарка: Как да направим козунака пухкав и на конци?

вход през zajenata.bg
За Жената
Рецепти за готвене
Тестени изделия
Мечтата на всяка истинска кулинарка: Как да направим козунака пухкав и на конци?
Мечтата на всяка истинска кулинарка: Как да направим козунака пухкав и на конци?
admin
Добавена от: admin
33121
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти


20 гр. прясна мая (половин кубче) 
50 мл прясно мляко
50 мл кисело мляко 
50 мл олио 
50 гр. масло или маргарин 
5 супени лъжици захар 
1 ванилия 
около 500 гр. брашно 
1 яйце 
За намазване: 
1 яйце 
 


Ако и вие от години търсите перфектната рецепта за козунак, богат на конци и мек като душичка, тогава непременно прочетете това: Загрейте леко млякото, добавете маята, захарта и малко брашно (млякото трябва да бъде хладко към топло). Оставете сместа да се запени. Киселото мляко разбийте с яйцето. В пластмасова купа пресейте брашното, добавете киселото мляко с яйцето, маята, ванилията, олиото и омесете меко тесто. След като хубаво го измесите, следвайте точно тези съвети, за да бъде козунакът богат на конци: Разтопете маслото (маргарина) и го оставете да се охлади. След това малко по малко започнете да го добавяте към тестото месейки, докато всяка доза мазнина се поеме напълно (най-лесно е да топите ръцете си в мазнината и така да месите). Оставете тестото да втасва около 1-2 часа (може и във фурната - включете я на 50 градуса и щом загрее, пъхнете вътре тестото и изключете фурната). Втасалото тесто леко премесете върху набрашнен плот и го разделете на 3 части. От тях сплетете плитка. Поставете я в намазнена и набрашнена форма, увийте във фолио или найлонов плик и върнете отново във фурната на 25-30 градуса за около 30 мин. След като плитката втаса хубаво, намажете я с разбито с малко мляко яйце и поръсете с кристална захар. Изпечете козунака на 180 градуса. След хубаво като хване цвят, покрийте с алуминиево фолио и върнете във фурната да се допече. Общо време на печене е около 40 мин. Намажете изпечения козунак с масло и го покрийте с кухненска кърпа. Опитайте, определено няма да сгрешите и със сигурност ще повторите догодина!
 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft