Пилешкото е едно от любимите за приготвяне меса във всеки дом. Не само защото е изключително вкусно и диетично, но и защото вкусът му успешно се съчетава със зеленчуци и дори с някои плодове.
Е, ако процедирате така, по-добре спрете да правите това час по-скоро! Такова предупреждение отправят експертите в областта на здравословното хранене от САЩ.
Според експертите измиването на пилешкото под течаща вода е много лоша идея. Те съветват никога да не се измива месото изобщо. В САЩ и Канада от няколко години върви информационна кампания, в която хората са призовани да се откажат от тази практика, но засега няма особен успех.
Според професор по диететика на Университета на Гуелф Кийт Уоррин, проблемът се крие във факта, че тази традиция се предава от поколение на поколение и произхода на този обичай произлиза от древни кулинарни книги.
"Измиването на пилето и всяко друго месо в действителност е абсолютно безсмислено", казва той. - Въпросът е, че всяка бактерия, която може да се намери на повърхността на месото, непременно ще бъде унищожена по време на термичната обработка по време на готвенето.
Но измиването на пилето значително увеличава риска от разпространение на бактерии. Това са аерозолни бактерии, които се отделят във въздуха заедно с водни капчици. Те се разпространяват на различни повърхности в кухнята, върху дрехите и върху кожата на хора на диаметър 50 см от мивката.", посочва ученият.
Особено опасно е пилето, тъй като се разпространява бактерията, наречена campylobacter. Достатъчно е да влезнат в тялото ви само 500 клетки от тази бактерия (а на пилето им милиарди), и може да ви застигне диария в рамките на една седмица.
Естествено, рискът се увеличава и заради други опасни патогени като Escherichia coli и Salmonella. Имайки предвид колко бактерии могат да живеят на повърхността на суровото месо, измиването му с течаща вода става наистина опасно за здравето.