Спомняте ли си онези пухкави милинки на училищната лавка, които ухаеха на прясно тесто и бяха меки като памук? Е, днес имаме за вас рецептата точно за тази вкусотия от миналото ! Без много усилия ще си имате пълна тава с невероятно меки и пухкави милинки със сирене , с които да се облажите с цялото семейство! Ето рецептата-трепач за любимата закуска от едно време :
Милинките от лавката
Продукти:
За тестото:
80 мл олио
220 мл топло прясно мляко
2/3 кубче жива мая
800 гр. брашно
2 ч.л.
1 с.л. захар
За заливка №1:
300 гр. сирене
200 мл вода
За заливка №2:
1 пак. масло (125 гр.)
2 с.л. брашно
Приготвяне:
В топлото мляко разтворете маята заедно със захарта и няколко лъжици от брашното, след което изчакайте да се активира и шупне.
В брашното добавете солта, оформете кладенче и вътре изсипете шупналата мая, млякото и постепенно - олиото, като през цялото време не спирате да бъркате.
Прехвърлете тестото на плота и доомесете до еластична топка (може да се наложи да добавите още малко брашно).
Оставете тестото да втаса 1 час. Покрийте тавата от фурната с хартия за печене. Хартията се намазва с олио. С намаслени ръце оформете от втасалото тесто топчета колкото орех и ги подредете не много плътно едно до друго.
Натрошете сиренето и смесете с водата. Излейте тази смес равномерно върху топчетата тесто. Оставете го да втасва 30 минути.
Разтопете маслото и в него запържете брашното. Излейте запръжката равномерно върху милинките.
Пъхнете тавата в добре загрята на 220 градуса фурна, а след това намалете на 170°C и печете до готовност - за около 30-35 минути.
Да ви е сладко!