Навярно помните любимото "бабешко" кафе от близкото минало - прочутата Инка . В основата на прахообразната напитка, която е предпочитана от тези, които избягват кафето, е билката цикория .
Ползите от цикорията за организма обаче не се ограничават до имитация на вкуса на кафето. Тази напитка се използва с лечебна цел и е добра профилактика на много заболявания.
Подобрява храносмилането
Цикорията е чудесна за храносмилането, тъй като съдържа инулин, който е мощен пребиотик. Той е много полезен в борбата с редица проблеми с храносмилането и червата, като рефлукс, лошо храносмилане и киселини.
Подобрява здравето на сърцето
Инулинът е полезен не само за храносмилателната система, но също така намалява нивото на “лошия” LDL холестерол в организма - една от основните причини за атеросклероза и високо кръвно налягане, тъй като блокира притока на кръв.
Предотвратява рака
Доказано е в редица научни изследвания, че екстрактът от цикория потиска растежа на туморите. Този ефект се дължи на фруктаните в цикорията, които имат антитуморни и антиоксидантни свойства. Според д-р Марсел Роберфроид от Католическия университет в Льовен, Белгия, полифенолите и фитохимикалите в цикорията също имат положителен ефект върху профилактиката на рака на гърдата и дебелото черво.
Помага за отслабването
Тиаминът (В1) превръща мазнините, протеините и въглехидратите в енергия, рибофлавинът (В2) разгражда мазнините, допринасяйки за загуба на тегло. Цикорията съдържа и активните вещества тритерпени, които са катализатори на метаболитните процеси, което също подпомага отслабването. Цикорията съдържа и пектин, който намаляване чувството на глад.
Укрепва имунната система
Цикорията има редица ползи за здравето, които я правят мощен стимулант за имунна система. Това растение съдържа активни съставки, които действат като антиоксиданти, като допълнително премахват свободните радикали от кръвта. Това намалява риска от развитие на редица заболявания.