Миналата година за Никулден направих един различен прочит на традиционния пълнен шаран, не станаха от масата, докато не го изядоха

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Миналата година за Никулден направих един различен прочит на традиционния пълнен шаран, не станаха от масата, докато не го изядоха
Миналата година за Никулден направих един различен прочит на традиционния пълнен шаран, не...
39539
Миналата година за Никулден направих един различен прочит на традиционния пълнен шаран, не станаха от масата, докато не го изядоха
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Този шаран го приготвям за Никулден.  Интересното при него е, че в плънката няма ориз. Аз слагам орехови ядки и кромид лук.

Вкусът е неповторим и задължително трябва да го пробвате.

Не мога да кажа, че рецептата е от най-лесните, но не е и много трудна.

 

1 шаран около 1500-2000 грама

6 глави зрял кромид лук

около 1/2 ч.ч.

мазнина (олио)

1 ч.ч. орехови ядки (счукани)

2 лимона

сол, черен пипер, магданоз

 

Почистваме и измиваме добре шарана. Осоляваме го със сол, натриваме с лимон отвътре и отвън и оставяме да престои.

Нарязваме на едри кубчета (около 1 см) кромида и го задушаваме в мазнината.

След като омекне, прибавяме леко счуканите орехи (на тях не им е нужна дълга топлинна обработка), нарязания магданоз, сол и черен пипер. Разбъркваме добре и оставяме плънката да се охлади. Внимаваме със солта, защото плънката не поема много сол.

 

С лъжица пълним шарана с плънката и забождаме с клечки за зъби откъм отвора на рибата (или зашиваме с игла и конец). Плънката не е рядка и не излиза навън.

Намазваме дъното на тавата с мазнина и шарана отгоре. На самото дъно нареждаме тънки бамбукови пръчици, за да не залепне рибата при печенето и я разполагаме върху тях.

 

На няколко места правим напречни разрези на рибата и поставяме лимоновите резенчета в тях.

Слагаме тавата за няколко минути в загрята фурна на 200 градуса.

Наливаме топла вода около 2 ч.ч. и малко сол и печем около 15-20 мин. Вместо алуминиево фолио аз използвах кухненска хартия за печене. Отрязвам кухненската хартия за печене с размери малко по-големи от тези на тавата. Намачквам я на топка и намокрям под чешмата със студена вода.

 

Разтръсквам я и завивам ястието с мократа хартия, като краищата й остават в тавата.

Правя няколко дупки отгоре върху хартията (за да излиза парата през тях) и така пека рибата на 200 градуса около 1 час.

От време на време махам хартията и проверявам за вкуса и количеството течност.

Ако е нужно, добавям вода (за да не изсъхне рибата при печенето).

След около 1 час печене махам хартията и прибавям останалата част от плънката, доливам вода, и доизпичам рибата на 170-180 градуса на по-ниска скара до готовност (около 40-50 мин).

 

По време на печенето проверявам внимателно с вилица дали е изпечено добре месото.

Не определям време на печене и точните мерки. Всяка домакиня знае кога и как да се справи с фурната си или да експериментира.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft