Ако идеята за домашен коняк ви се струва странна или измислица, то непременно прочетете това! Оказва се, че ароматният еликсир е не само лесен за приготвяне, но и на вкус и цвят се получава точно като оригинала, че и по-хубав! Приготвянето му също не е сложна работа, трябва ви само малко търпение. Ето рецептата за този страхотен домашен коняк от водка :
Домашен коняк
Продукти:
3 л водка (качествена)
2 супени лъжици сушени дъбови кори
1 супена лъжица черен чай
3 супени лъжици захар
щипка индийско орехче
щипка кардамон
3-4 карамфилчета
Приготвяне:
От захарта и малко вода пригответе захарен сироп.
Затворете плътно с капак и поставете на тъмно място най-малко за две седмици. В такива пропорции домашният коняк ще има богат вкус. Ако не харесвате толкова интензивен аромат на коняка, тогава можете да добавите по-малко дъбови кори. От собствен опит ще ви кажем, че дъбовите кори са различни по интензитет на аромата, затова като за първи път е най-добре да намалите дозата на корите, а следващия път да коригирате според вкуса си. Освен това е добре предварително да накиснете корите във вряща вода за 10-тина минути, след което да ги изсушите добре. Дъбови кори може да закупите от био-магазините или аптеката.
Можете да използвате както насипен, така и чай на пакетчета. В този случай две пакетчета черен чай са достатъчни за бутилка водка. След две седмици е необходимо да филтрирате коняка, да го прелеете в чисти бутилки и да затегнете добре с капачки. Можете да го опитате веднага след прецеждането, но най-добре да го оставите да отлежи на хладно и тъмно място поне за 6 месеца, а колкото повече отлежава, толкова по-наситен става вкусът му!
Да ви е сладко!