90 грама масло
200 грама пудра захар (150 от тях за тестото, а останалите - за крема)
2 средни яйца
150 грама брашно
3/4 чаена лъжица бакпулвер
щипка сол
95 милилитра прясно мляко
400 грама маскарпоне
1 ванилия или няколко капки ванилова есенция
хранителен оцветител по ваш избор и по желание
бонбони за украса (под формата на мини яйца, например, може глазирани ядки, захаросани боровинки и други)
За да се получат нежни кексчета, е важно температурата на всички продукти да бъде еднаква и стайна. Яйцата, маслото, пудрата захар и брашното оставете на стайна температура около 4-6 часа, преди да се заемете с направата на тестото.
Маслото и пудрата захар разбийте с миксер на средна скорост до побеляване и получаване на лек крем (това ще отнеме между 8 и 10 минути).
В нея прибавете на три пъти пресятото с набухвателя и щипка сол брашно, налейте прясното мляко, сложете мъничко ванилия или няколко капки ванилова есенция. Разбъркайте тестото с миксера, включен на най-ниските обороти.
Количеството, което се получава, е достатъчно за приготвянето на 12 стандартни кексчета. Разпределете го в съответните съдове, които запълнете наполовина или максимум 3/4 от обема им.
Изпечете до готовност (около 20 минути при 200 градуса), което проверете с клечка за зъби (с последната продупчете тестото и трябва да я извадите суха, ако кексчетата са достатъчно изпечени).
Оставете да се охлаждат и направете маскарпоне крема.
Разбийте студеното маскарпоне с пудрата захар и щипка ванилия. Действайте внимателно, миксерът трябва да работи на ниска скорост. Добавете оцветител по ваш избор. В случая е заложено на зеления цвят, който асоциира тревата, върху която ще бъдат подредени яйцата-бонбони по-късно.
Може да обагрите с натурални краски: сок от спанак или магданоз, чай матча.
Напълнете шприц със зеления крем и украсете кексчетата, използвайки различни накрайници.
Подредете избраните за декорация елементи в своеобразните "зелени площи" и поднесете.
Добър апетит!