Никой не знае защо този сладкиш носи гръмкото име Министерска торта . Най-вероятно елегантният ѝ и богат вкус би прилягал най-добре на "тежкия" пост на някой министър.
Този десерт е уникален с това, че го харесват абсолютно всички. В края на краищата, както знаем, хората са разделени на 2 вида: някои предпочитат по-"сухите" торти, докато други не могат без парченце сочен сладкиш с много кре Е, тази торта е 2 в 1: едновременно мек блат и ефирен меренг с пухкав крем.
Министерска торта
Продукти:
200 гр.брашно
500 гр.захар
10 яйца
3 с.л.нишесте
600 мл прясно мляко
100 гр.масло
100 мл течна сметана
100 мл олио
щипка сол
ванилена захар
1 ч.л.бакпулвер
3 с.л.царевично нишесте
1 с.л.пчелен мед
50 гр.бял шоколад
Приготвяне:
Първо, пригответе тестото. Добавете 3 яйца и 100 г захар в купа и разбийте добре с миксер.
Изсипете 100 ml мляко и 50 ml растително масло в получената маса.
Изсипете 200 г брашно. Докато бъркате, доведете тестото до хомогенно състояние. Накрая добавете малко сол, бакпулвер и ванилия.
Изсипете тестото в намазнена тава и го пъхнете във фурната, предварително загрята до 190 градуса, за 20 минути.
Докато се пече първата торта, пригответе същото тесто за втората. Сложете готовите кори на решетка да се охладят.
Започнете да приготвяте меренга. За да направите това, ще трябва да отделите белтъците от 4 яйца. Добавете малко сол, 270 г захар и разбийте белтъчната смес на твърди връхчета.
Сложете разбитите белтъци в предварително намазнена тава и разпределете равномерно по цялата повърхност на хартията за печене.
Сложете меренга във фурната, оставете да се пече на 100 градуса за 1,5 до 2 часа. За да запазите охладения слой безе хрупкав, го намажете с разтопен бял шоколад.
За крема вземете останалите жълтъци и към тях добавете 130 г захар, царевично нишесте, ванилия и мляко. Разбъркайте всичко добре с миксер и сложете на среден огън.
Докато бъркате с шпатула, изчакайте масата да се сгъсти. Горещият крем трябва да е доста гъст. Разбийте го с миксер за минута.
Покрийте крема плътно със стреч фолио, за да не се образува излишен въздух в тенджерата. Покрийте с капак и поставете в хладилник.
Разбийте маслото със сметаната до светла смес. След това постепенно добавете лъжица по лъжица охладения крем към масата.
Започнете да събирате тортата. Разбъркайте 1 с.л. мед с 80 мл вода. Намажете първия блат с получения сироп. След това - отделете 1/3 от крема и го разпределете равномерно по цялата повърхност.
След това идва ред на изпечения целувчен блат с белия шоколад и втората част от крема.
Намажете последния блат с медения сироп и поставете върху тортата. Разпределете равномерно останалата част от крема.
Можете да украсите с останалите парченца целувчен блат, както и с плодове, горски плодове или кокосови стърготини.
Да ви е сладко!