Меки и фини печива, пълнени със сирене и с невероятен аромат! Тези мини-банички са идеални за всякакъв повод - почерпка на работата или в училище, закуска по всяко време, дори като добавка към обяда или вечерята. У доба ги тачим най-много като мезенце за виното, а когато пътуваме, задължително ги приготвям за из път.
Мини банички за всеки повод
Продукти:
200 мл топло мляко
25 г прясна или 7 г суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
200 мл вода
100 мл олио
около 700 гр меко брашно
За плънката:
500 г меко сирене ( може и извара)
1 белтък
За намазване:
1 жълтък
1 лъжица мляко
Приготвяне:
Натрошете маята, добавете захарта и топлото мляко, разбъркайте до гладка каша и оставете на топло десетина минути.
В друг съд измерете 700 гр. брашно, направете кладенче в средата и поръсете със солта.
В кладенчето добавете водата, 70 мл олио и шупналата мая, след което първо бъркайте с лъжица,а след това омесете хубаво на ръка.
Тестото не трябва да е много твърдо. Постепенно добавете останалата мазнина, месейки хубаво на плота.
Разделете тестото на 12 части, а от всяка оформете топче.
Намажете плота с олио, поставете топчетата върху мазнината на разстояние около 2 см едно от друго и отгоре намажете с още олио. Покрийте с кърпа и оставете за 30 минути на топло.
Намажете подходяща тава с олио.
Объркайте сиренето с белтъка.
Вземайте втасалите топчета едно по едно и с точилка ги оформете на елипса с дължина около 30 см.
Намажете с лъжица от плънката, като я разпределите, след което навийте на тънко руло откъм дългата страна.
Сложете всички рула в намазнената тава.
Покрийте с кърпа и оставете за 30 минути.
След това с остър нож нарежете лентите на малки правоъгълници.
Смесете жълтъка с малко мляко и намажете мини баничките.
Отгоре поръсете със сусам и включете фурната да загрява на 200 градуса.
Печете 25 минути или в зависимост от фурната.
Покрийте баничките с кърпа и оставете да се охладят и задушат.
Да ви е сладко!