Здравейте на всички, днес искам да ви представя тази много проста рецепта за приготвяне на тесто без месене . Достатъчно е да го разбъркате добре с шпатула или лъжица и от него тогава се оформят малки топчета , които при изпичане са толкова вкусни и меки като памук, че няма да съжалявате, че сте опитали моята рецепта! Ето необходимите продукти за Мини милинките без месене :
Мини милинки без месене
Продукти:
1 чаша прясно мляко (200 ml)
1 супена лъжица захар (20 g)
1 чаена лъжичка суха мая (5 g)
1/2 чаена лъжичка сол (4 g)
1 супена лъжица зехтин или друго олио за готвене (10 ml)
2 чаши брашно (240 г)
за намазване - 10 г масло (1 чаена лъжичка)
Печете около 15-20 минути на 180 градуса и използвайте стандартна чаша за вода от 200 мл за измерване.
Приготвяне:
В купа се слагат 200 мл хладко мляко, добавят се 5 г суха мая (половин пакетче или чаена лъжичка), една супена лъжица захар (10 г) и една супена лъжица зехтин (10 мл).
Разбъркайте добре с шпатула или лъжица, за да се разтворят съставките и объркайте добре. Може да оставите маята за 10 минути на топло, за да се активира и разпени, а може и да продължите процедурата веднага.
Към течните съставки постепенно добавете 240 г предварително пресято брашно, като бъркате непрекъснато с шпатула. Добавете половин чаена лъжичка сол към брашното (солта никога не се добавя директно към маята, а към брашното, за да не се предотврати втасването му).
Разбъркайте добре и "месете" с шпатула, докато получите меко и леко лепкаво тесто. "Месенето" всъщност става като тестото се обръща и се притиска с шпатула, докато започне да се отделя от стените на съда.
Покрийте тестото с плик или найлоново фолио и го оставете на топло място или стайна температура без течение, за един час, за да може да ферментира добре и да удвои обема си.
След като изтече времето, омесете малко тестото с кухненска шпатула и го омесете леко върху набрашнена работна повърхност. Продължете да месите с шпатула, докато оформите топка или питка, която не залепва.
След това с помощта на пръстите си постепенно го разтегнете в правоъгълна форма, след което продължете да го разточвате, докато получите средно дебела кора. С помощта на нож за пица нарежете кората на малки квадратчета, а след това оформете топка от всяко парче.
Подредете топчетата в тава, застлана с хартия за печене, едно до друго. Топчетата могат да бъдат с различни размери и редът на подреждане няма значение. След като сте ги оформили, покрийте с прозрачно фолио и кухненска кърпа и оставете да втасат за около 15 минути.
Намажете топчетата отгоре с мляко (със силиконова четка), след което изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете около 15-20 минути, до златисто кафяво.
Докато милинките са още горещи, ги намажете с разтопено масло и ги оставете леко да изстинат преди да сервирате.
Да ви е сладко!