За пандишпана:
5 яйца
180 гр. захар
125 гр. масло (стайна температура)
100 гр. шоколад за готвене
1 пакетче ванилова захар
1 пакетче бакпулвер
325 гр. брашно
За сиропа:
500 гр. вода
500 гр. захар
1 портокал
За глазурата:
125 гр. масло
100 мл прясно мляко
200 мл вода
5 супени лъжици захар
4 супени лъжици какао
2 супени лъжици нишесте
1. В купа поставете размекнатото масло със захарта и ваниловата захар и бийте с миксер, докато стане гладка смес. Добавете яйцата и отново разбийте.
2. Настрана настържете шоколадът и смесете брашното с бакпулвера. Добавете сухите съставки към разбитите яйца и масло. Тестото ще изглежда малко по-гъсто, но така трябва. С лъжица хубаво го разпределете в тавичка за печене - в случая с диаметър 26 см. Печете около 30 минути на 180 градуса.
3. Изпечения блат оставете да се охлади. Междувременно пригответе сиропа. В тенджерка на огъня поставете да заври смес от захарта и водата. Добавете изцедения сок от един портокал и настърганата му кора. Изпеченото тесто изглежда доста твърдо, набодете го на няколко места с вилица и залейте постепенно с горещия сироп. Постепенно тестото ще поеме цялото количество сироп.
4. Накрая пригответе глазурата: в съд на огъня поставете водата, какаото и захарта, за да заврат. Прибавете маслото и 2 супени лъжици нишесте. Разбивайте с тел, докато получите гъста смес като пудинг. Излейте върху тортата и я оставете да се охлади и стегне.