Мислех, че знам как се прави, докато не опитах този на комшийката-туркиня! Ядеш и въздишаш - ей...
14 Май 2017
39471
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Различните турски десерти са фаворит на много чревоугодници. А този е от най-любимите - за сутляша има много рецепти, но нищо не може да се сравни с тази:
Съставки:
1 л прясно мляко
400 мл вода
3 с.л. ориз
200 гр. захар
3 с.л. нишесте
2 жълтъка
1 ч.л. ванилова захар
1 с.л. кафява захар
щипка канела
Приготвяне:
- Измийте ориза. Сварете го и го сложете в сито. Вземете дълбок тиган и разбийте в него жълтъците с обикновената захар. Бъркайки, постепенно добавете млякото. Загрейте на средна температура получената смес. Не я оставяйте да заври.
- Разредете нишестето с вода.
- В загрятата смес добавете ориза, ванилената захар и нишестето. Затоплете всички съставки отново и дръпнете тигана от котлона.
- Разпределете съдържанието в порционни керамични формички.
- Сега трябва да решите кой точно десерт искате да приготвите. Ако ще е обикновен сутляш, сложете формите в хладилника. Този десерт винаги се яде студен. Охладения сутляш поръсете с щипка канела.
- Загрейте фурната до 200 градуса, ако искате да приготвите печената версия. Поръсете съдържанието на формичките с кафява захар. Сложете ги върху хартия за печене на най-високия рафт на фурната. Задължително налейте в тавата вода. Така влагата ще се изпари от тавата, вместо от десерта. В рамките на 15 минути сутляшът ще се покрие с вкусна кафява коричка. Тогава е време да се извадят формичките.
1 час след пълното охлаждане може да прехвърлите сутляша в хладилник.
Ако се охлади постепенно, десертът ще стане лепкав и гъст. Ето защо, ако искате да го поднесете вечер, го пригответе от сутринта. Приятен апетит!
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари