28 Март 2017
142084
Снимков материал: pixabay.com
Печурките се считат за най-безопасните гъби , тъй като да се отровим с тях е почти невъзможно. На пазара или в супермаркетите най-често продават култивирани гъби .
Изглежда, че няма по-лесно нещо от това да изберем гъби : идваме, гледаме и купуваме. Този вид гъби се счита за напълно безвреден, но дали това е така наистина?
Как да избираме печурките
- Пресните печурки трябва да бъдат бели или с леко кафеникав цвят. Ако видите малко почернели гъби, това означава, че са презрели. Презрелите гъби не носят вреда на човешкото тяло, но след готвене стават твърди.
- На шапките на пресните гъби не трябва да има тъмни петна и вдлъбнатини. Това предполага, че гъбите са престояли повечко на тезгяха.
- Също така, ако слоят между стъблото и калпачето е повреден, то гъбите пред вас не са първа свежест и по-добре е да не ги ги купувате.
- След натиск върху гъбите, те трябва да се усещат здрави и устойчиви. Ако гъбата е мека, това означава, че е започнала да гние.
- От гъбите трябва да се разнася изключително приятен аромат, но ако те миришат на влага, то най-вероятно са съхранявани в неподходящи условия или са набрани доста отдавна.
- Никога не купувайте гъби с хлъзгава и лепкава повърхност, те определено "не стават". Особено опасни са гъби, при които слоят между калпачето и пънчето е оцветен в тъмнокафяв цвят.
- Много важен фактор, който влияе на свежестта на гъбите, е тяхната температура на съхранение. Ако съхранявате гъби при температура от 4 градуса, техните полезни свойства се запазват само за период от 5 дни. Гъби, които се съхраняват при стайна температура, започват да се развалят след 6 часа.
- Лекарите препоръчват също да не ядем гъби, които са престояли в хладилника 3-4 дни и са покрити с тъмни петна, тъй като има опасност от отравяне с продуктите на разлагането. Така че е по-добре да си купуваме гъби в количества, които може да изядем в рамките на няколко дни.
- Много домакини замразяват гъбите . Ако ги съхранявате по този начин, то те действително не се развалят, но и полезните вещества в тях изчезват.
- Ако обичате да ядете гъбите сурови , те не трябва да имат никакви недостатъци, тъй като няма да се подлагат на топлинна обработка.
Защитете себе си и семейството си, като не купувате първите видени гъби. По-добре избирайте малко по-дълго, за да сте уверени, че купувате високо качество и полезен продукт.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари