Мислим, че са най-безопасните гъби, но дали е така? Ето какво да гледаме, за да не ни метнат в магазина:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Мислим, че са най-безопасните гъби, но дали е така? Ето какво да гледаме, за да не ни метнат в магазина:
142084
Снимков материал: pixabay.com
Мислим, че са най-безопасните гъби, но дали е така? Ето какво да гледаме, за да не ни метнат в магазина:

Печурките  се считат за  най-безопасните гъби , тъй като да се отровим с тях е почти невъзможно. На пазара или в супермаркетите най-често продават  култивирани гъби .

печурки

Изглежда, че няма по-лесно нещо от това  да изберем гъби : идваме, гледаме и купуваме. Този вид гъби се счита за напълно безвреден, но дали това е така наистина?

Как да избираме печурките

  1. Пресните печурки  трябва да бъдат бели или с леко кафеникав цвят. Ако видите малко почернели гъби, това означава, че са презрели.  Презрелите гъби  не носят вреда на човешкото тяло, но след готвене стават твърди.
    печурки
  2. На шапките на пресните гъби не трябва да има тъмни петна и вдлъбнатини. Това предполага, че гъбите са престояли повечко на тезгяха.
    гъби
  3. Също така, ако слоят между стъблото и калпачето е повреден, то гъбите пред вас не са първа свежест и по-добре е да не ги ги купувате.
  4. След натиск върху гъбите, те трябва да се усещат здрави и устойчиви. Ако гъбата е мека, това означава, че е започнала да гние.
  5. От гъбите трябва да се разнася изключително приятен аромат, но ако те миришат на влага, то най-вероятно са съхранявани в неподходящи условия или са набрани доста отдавна.
  6. Никога не купувайте гъби с хлъзгава и лепкава повърхност, те определено "не стават". Особено опасни са гъби, при които слоят между калпачето и пънчето е оцветен в тъмнокафяв цвят.
    как да избираме гъби
  7. Много важен фактор, който влияе на свежестта на гъбите, е тяхната температура на съхранение. Ако  съхранявате гъби  при температура от 4 градуса, техните полезни свойства се запазват само за период от 5 дни. Гъби, които се съхраняват при стайна температура, започват да се развалят след 6 часа.
    съхранение на гъби
  8. Лекарите препоръчват също да не ядем гъби, които са престояли в хладилника 3-4 дни и са покрити с тъмни петна, тъй като има опасност от отравяне с продуктите на разлагането. Така че е по-добре да си купуваме гъби в количества, които може да изядем в рамките на няколко дни.
  9. Много домакини  замразяват гъбите . Ако ги съхранявате по този начин, то те действително не се развалят, но и полезните вещества в тях изчезват.
     
  10. Ако обичате да ядете  гъбите сурови , те не трябва да имат никакви недостатъци, тъй като няма да се подлагат на топлинна обработка.

Защитете себе си и семейството си, като не купувате първите видени гъби. По-добре избирайте малко по-дълго, за да сте уверени, че купувате високо качество и полезен продукт.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft