С настъпването на пролетта младия чесън си осигурява мястото на много трапези, считано от великденския обяд, чак до агнето за 6 -ти май.
Освен че е вкусен и незаменим аксесоар за много ястия, младият чесън е важен и за здравето на организма. Той може да съдържа дори до 90 процента вода, което означава, че има много по-малко въглехидрати, така че спокойно можете да го хапвате и като ябълка, ако искате да се насладите само на неговия вкус.
Също така, изобилства от витамини и минерали, голямо количество витамин С, но и витамини от групата В, витамин Е и провитамин А. Ако се консумира сготвен, тогава ще усетите предимствата на младия чесън заради фибрите, които са важни за добро храносмилане.
Перфектен е за здравето на сърцето, защото предотвратява отлагането на плаки т.е.съсиреци, а предпазва и от запушване на кръвоносните съдове и тромбоза.
Посаден вкъщи
Младият чесън може да се отглежда у дома, дори и на балкона. Има сортове които растат бързо, а защото има мек вкус, понякога го искат и децата. В градината не заема много място, необходими му са много слънчева светлина и влажност.