1 кг тиква (сорт цигулка)
4 с.л. кафява захар
5 яйца
200 гр захар
1 л прясно мляко
1 прах ванилия
Тиквата се обелва и почиства от семето и влакнестата част. Нарязва се на кубчета. Тиквените парчета се прехвърлят в леко намаслена тавичка, поръсват се с кафявата захар и тавата се покрива с алуминиево фолио. Запича се на умерена фурна за 20-тина минути (на 160-180 градуса). Докато се пече тиквата, яйцата се разбиват на крем със захарта, след което към тях се добавя постепенно прясното мляко и ванилията. Поомекналата тиква се залива с млечно-яйчената смес. Допича се във фурната за още около 45-50 минути - кремът трябва да стегне около тиквата. Щом десертът изстине, се нарязва на парчета и се поднася.
Идея: за по-хрупкава коричка може да облепите стените на тавата с парчета стар хляб, напоен в прясно мляко, преди да излеете млечния крем върху тиквата.