Млечник

вход през zajenata.bg
Млечник
admin
Добавена от: admin
6279
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal
Необходими продукти

За тестото:
300 гр. (+ още малко за поръсване) брашно
малко сол
хладка вода - колкото поеме
За плънката:
15 яйца
1,3-1,5л. прясно мляко
сол на вкус
За поръсване:
олио, колкото поеме

От брашното, солта и хладката вода се замесва тесто като за баница. Тестото веднага се разделя на 8 топки. 
Първо се разточва долната кора, която се поставя в намазнена тава с диаметър 30 см., а след това от 6 от топките се разточват кори, намазват се с олио, поръсват се с брашно и се нареждат една върху друга. От така подредените кори се разточва една кора, малко по-голяма от тавата, така че краищата й да висят извън тавата. Трябва да се получи нещо като кладенче, където да се изсипе яйчено-млечната смес, за да не изтича извън корите. 
От двете останали топки се разточват още две кори и се изпичат директно върху котлона на печката добре от двете страни, а може и в добре загрята фурна. 

Изпечените кори се натрошават на парчета (нито много дребни, нито много големи) и се слагат върху долната кора. Поръсват се хубаво с олио - първо висящите краища на долната кора, а след това цялата повърхност. 
Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 200 градуса, за да се запекат леко корите, а през това време се приготвят яйцата и млякото. 
Това колко мляко ще сложим, зависи и от размера на яйцата - ако са по-големи, са необходими около 100 мл. на яйце, а ако са по-малки, количеството се намалява малко. Яйцата се разбиват с тел, добавят се млякото и сол на вкус (около 2 супени лъжици, но не много пълни). 
Сместа се излива върху запечените кори. Млечникът се връща във фурната да се пече още 1 час на 200 градуса. В началото се пече на малко по-силна фурна, докато се зачерви, а след това фурната се намалява на 200 градуса. Когато млечникът хване хубава коричка и се зачерви добре, още веднъж хубаво се поръсва с олио.  
След като се изпече, се вади от фурната и се покрива с платнена кърпа. 
Оставя се хубаво да се охлади и се  нарязва на парчета. 

Рецепти
салати
супи
предястия
сандвичи
гювечета
още
пици
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft