За тестото:
1,325 кг бяло брашно тип 400
700 мл прясно мляко
40 гр. прясна мая
1 яйце
100 гр. маргарин
3 супени лъжици сол
1 чаена лъжичка захар
3 супени лъжици мак
Плънка:
около 400 гр. сирене
10 кренвирша или шунка (количество на вкус)
За намазване:
2 яйца (само белтъка), малко мак и сол за поръсване на кифличките
1/2 чаена лъжичка олио
Нарежете кренвиршите по дължина на 4 части, а напречно - на 3. Ако използвате шунка, настържете я. Сиренето също настържете. Разтворете маята в малка част от топлото мляко. Разтопете маргарина (маслото) и заделете малко настрана. Брашното пресейте и в него поставете мака, след което разбъркайте добре. Заедно с останалите съставки за тестото омесете средно меко тесто. Оставете го да втаса хубаво около 30 минути. Когато се надигне двойно, го разделете на 4 равни части.
Кифличките този път обвиване на 3 начина. От едната част от тестото разточете правоъгълна кора с дължина 45, ширина 21 см. Разделете кората на 15 части (3 реда по 5 малки правоъгълници с размери 9 см дължина и 7 см ширина, както се вижда на снимката)
В началото поставете от плънката и Разгънете с тестото нагоре на 2,5 см. Останалата част от тестото откъснете го диагонално от двете страни, а не до края около 1/2 см до капака с плънката. Скосени краища завъртете надолу върху частта с плънката. Кифлите жилка ги в намазана плекчиња с маргарин и поръсени с малко сол.
От другото тесто Разточете кръгла кора с дебелина около 3 мм. Разделете на 16 равни части (триъгълници) и започвайки от широкия край на тестото направете два надлъжни разреза с нож на 2 см от двата края на горната част на тестото (не прерязвайте до края). Сложете от сиренето и навийте на кифличка, разтегляйки тестото с едната ръка до средата. След това, отново разтегляйки с ръка, донавийте кифличката бавно спираловидно до края.
От третото тесто разточете кръгла кора и разделете на 12 равни части. От широката страна на еднакво разстояние от двете страни с нож направете разрез под формата на Х, върху него сложете плънката и навийте кифличката, като едновременно разтегляте тестото с едната ръка.
От четвъртото тесто оформете формички по желание. Оставете кифличките да втасат, намажете ги със смес от жълтък и олио, поръсете с малко сол и мак. Печете кифличките на 180 - 200 градуса около 35 минути или докато станат златисто-червени на цвят. Когато са изпечени, покрийте ги хубаво с кърпа да омекнат и да се задушат.