Много е скъпа да му се не види, а я обожаваме вкъщи, затова тази година си направихме домашна

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Много е скъпа да му се не види, а я обожаваме вкъщи, затова тази година си направихме домашна
Много е скъпа да му се не види, а я обожаваме вкъщи, затова тази година си направихме домашна
109213
Много е скъпа да му се не види, а я обожаваме вкъщи, затова тази година си направихме домашна
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пастърмата в магазина никак не е евтина! Направете си я у дома!

Пастърмата е притиснатото прясно месо, което се приготвяло в Османската империя, но най-вероятно рецептата за него е още по-древна. Независимо от това колко време съществува, днес то е известно по целия свят, както “бастърма” (от турски) и с удоволствие го похапват всички месоядни.

Домашната пастърма има определени тънкости при гответе, които трябва да се спазят.

Но резултатът е превъзходен! Греховно е да не се похвалите на гостите си с това ястие.

Много от хората, особено тези, които не са запознати с ориенталска кухня, ще искат да разберат дали могат за заменят сминдуха (или известен още под името “чимен”) в рецептата. Тази подправка под формата на смляно брашно има бежов нюанс. Чимен е задължителен компонент при приготвянето на пастърма, така че трябва да отидете на пазара и да намерите точно тази подправка.

 

Съставки:

Говеждо месо – 900 грама

Сол – 3 супени лъжици

Черен пипер (смлян) – 1 супена лъжица

Червен пипер – 1 супена лъжица

Сминдух – 1 супена лъжица

Сух чесън – 1 чаена лъжичка.

 

Начин на приготвяне:

За да започнете, подгответе месото: по него не трябва да има мазнини и вени.

Разтворете солта във вода и поставете месото в получената марината, притеснете го и го сложете в хладилник в продължение на 2 дни.

След това извадете месото, подсушете го и го увийте в няколко слоя тензух. Отново го притеснете и го оставете в хладилника за още един ден.

Махнете марлята, разтривайте месото със сместа от червен пипер, черен пипер, сминдух и сух чесън. Увийте в нов тензух и поставете пастърмата да виси в помещение, където постоянно да се проветрява – най-добре на балкона.

След 10 дни, опитайте от пастърмата. В зависимост от месото, може да изчакате до 3 седмици.

Разбираме, че все пак ще отнеме време, докато това велико мезе достигне желаното състояние за консумация – понякога си е истинско мъчение. Затова ви съветваме да сложете пастърмата на място, където няма да ви дразни окото.

Пригответе това лакомство поне веднъж в живота си! Обезателно запазете рецептата!

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft