Коледа наближава! А в душите, и на трапезите ни вече е Коледа! Очакването ни се възнаграждава. Събираме се на масите, зажаднели за топлина и споделеност.
Съвремието на бързи обороти и стрес не може да бъде заменено с няколко дни почивка, а безразборното хранене с няколко дни преяждане. Именно погрешният подбор на храни, приготвени при висока температура, недостатъчното им сдъвкване и/или преяждането води до лошо храносмилане. Хората приемат предимно прости въглехидрати (захарни изделия, бързи храни като сандвичи, сладкиши), заедно с огромни количества недобри мазнини (маргарин, рафинирани олиа, запържени или втвърдени мазнини, тлъсти меса) и протеини (продукти от неекологични яйца и меса). При това обикновено се преяжда в неправилното време (често късно вечерта). Никога не трябва да забравяме какво казва една стара поговорка: „Вие сте това, което ядете.”
Защо да прекарваме празничните дни в спазми?
Поемането на прекомерно количество храна, по този начин, създава опасност допълнително приеманите хранителни вещества да не могат да бъдат обработени от храносмилателна система. Тези факти могат да причинят храносмилателен дискомфорт – недостатъчно сдъвканите големи парчета храна се натрупват, тъй като трудно могат да бъдат разградени и по този начин предизвикват задръстване и последващо развитие на гнилостни или ферментационни процеси в червата. Ограничените възможности за отделяне на ензими от панкреаса скоро се изчерпват и непреработената храна остава като източник на токсини или служи за храна на предимно болестотворни бактерии. Тези токсини, особено получени при гниенето на протеините, се извличат от дебелото черво и се филтрират от черния дроб и бъбреците, като създават допълнително напрежение за претоварения вече организъм. Много често гниенето на протеините причинява отоци, различни възпаления и алергии, главоболия, жлъчночернодробни кризи и ранна атеросклероза.
Колкото повече се разчита на синтезираните в организма ензими, толкова повече се натоварва и редуцира времето му за възстановяване. Основната грижа на тялото е да си осигури достатъчно хранителни вещества за съществуване – като разгради и усвои продуктите и ги превърне в източник на нутриенти. Този процес отнема много енергия, особено ако организмът трябва сам да синтезира липсващите ензими. При хранене, над 50% от енергията се изразходва за процесите на храносмилане. При силен стрес, при много ниска или много висока температура, организмът се нуждае от много повече ензими, отколкото в нормално състояние.
Допълнителното приемане на храносмилателни ензими засилва съпротивителните сили на организма, помага при възпаления, подобрява кръвообращението, помага при зарастването на рани и се грижи за добрия външен вид на кожата. Дори регулира неестествено бързия растеж на клетките и се бори с вируси! Именно поради тази причина е важно да се запази нивото на ензимите в тялото на всяка цена. Има три основни начина за запазване и попълване на нивото на ензимите: чрез ядене на сурова храна, чрез правилно съчетаване на продуктите по количество и качество и чрез приемане на ензимни добавки.
Продуктът Enzy-Mill (Ензи-Мил) съдържа най-важните храносмилателни ензими, подбрани от растителни източници и микроорганизми - Amylase; Lipase; Protease 4.5; Protease 3.0; Alpha-galactosidase; Lactase; Cellulase; Bromelain в Deerland – USA , лидер в производството на ензими. Те подобряват усвояването на важните за организма нутриенти, като въглехидрати, мазнини, протеини, витамини и минерали. Таблетките са устойчиви на стомашната киселинност, имат широк спектър на действие. Те имат приятен вкус и могат да се сдъвчат. Таблетките в Enzy-Mill (Ензи-Мил) не съдържат животински продукти, оцветители и консерванти. Могат да се приемат и от вегетарианци.
Enzy-Mill (Ензи-Мил) подобрява храносмилането, в резултат на което не чувстваме тежест и болки, предотвратява подуването и намалява газовете.
Enzy-Mill (Ензи-Мил) можете да намерите в аптеките и без рецепта или онлайн на www.botanic.cc.
Да се насладим на празниците в отлично състояние на духа и тялото!
Enzy-Mill (Ензи-Мил ) ви желае вкусни празници, щедри трапези и споделени мигове!
Бояна Николова- консултант Ботаника