В Интернет често можете да намерите различни мнения за това, дали е възможно да се замразяват тиквички и патладжани за зимата.
Структурата на тези зеленчуци е много влакнеста и наситена с вода, така че повечето домакини са сигурни, че тиквичките и патладжаните нямат място във фризера. Е, да видим дали това е така.
Мога ли да замразя тиквички за зимата?
Отговорът е недвусмислен - разбира се, че ДА. В крайна сметка, разнообразието от зеленчуци на масата през зимните месеци няма да бъде излишно. Как да ги замразим ?
Измийте и нарежете тиквичките на парчета с всякаква форма. Както обикновено след това ги подсушете старателно, опаковайте плътно в найлонови торбички и ги пъхнете във фризера.
Процесът на замразяване може да се извърши с пържени тиквички. През зимата само размразявате в микровълновата и за около 2-3 минути ги запържвате в тиган до златисто-кафяво. Много са вкусни с майонеза и чесън.
Освен това може да си направите заготовка за кюфтета или огретен от тиквички - настържете ги на едро ренде. След това ги поставете в плътно затваряеми пликове, за да не влиза въздух, и замразете така на порции.
Важно е бързото замразяване поради факта, че зеленчуците не губят своята хранителна стойност, т.е.
Как да замразим патладжан
Ще ви споделим няколко тайни за това, как правилно да замразите патладжаните за зимата:
Най-простият начин е да ги измиете, нарежете на кубчета или пръстени, леко да ги посолите, подсушите леко и да ги опаковате хубаво в подходящи пликове, след което да пъхнете във фризера. По желание може и да ги обелите, ако не са млади, а с по-дебела кора.
Още един вариант: изплакнете добре патладжаните с течаща вода, след което ги пъхнете във фурната да се запекат, като набодете предварително кожата с вилица. След това ги притиснете добре и ги опаковайте спретнато в торбички и пъхнете във фризера. През зимата само размразете, изпържете в тигана с малко лук и моркови, добавете чесън и ще си имате отлично предястие, подобно на кьопоолуто!