Кои да изберете - изцяло червени или леко жълти? Кои ябълки ще бъдат най-вкусни, сочни, сладки и хрупкави ? За да разберете каква ябълка стои пред вас, оценете няколко знака , които ще бъдат разгледани по-долу.
Снимка: pixabay
Цвят на ябълката
Може би сте забелязали, че напълно червена ябълка често не е толкова сладка и сочна, колкото бихте искали. Но ябълките с една жълта страна са по-вкусни.
Снимка: pixabay
Ивици върху ябълките
Защо някои сортове ябълки са „раирани“, а други са гладки, без ивици? Хлорофилът под въздействието на слънцето постепенно се разпада и избледнява, а други вещества се появяват на ивици по ябълката. Тези плодове, които имат червени и жълти ивици, имат добър вкус. Те са много сочни и ароматни.
Снимка: pixabay
Основата на дръжката
По нея може да се определи колко свежа е ябълката. Светлозелената основа означава, че ябълката е откъсната сравнително наскоро. Още е свежа, сочна, хрупкава.
Снимка: pixabay
Ябълкова повърхност
Препоръчително е да изберете гладки ябълки, без неравности или потъмняване на кората. В противен случай плодовете скоро ще се развалят.
Снимка: pixabay
"Дупето" на ябълката
Обърнете ябълката с дръжката надолу и я проверете. Плод с лека вдлъбнатина е „мъжка“ ябълка. Месото й е по-плътно и по-малко хрупкаво (сочно). Дълбока и широка дупка означава „женска“ ябълка. Отличава се с голямо количество сладък сок.
Снимка: pixabay
Също така трябва да избирате ябълки не само с очите, но и с носа си. Ако плодът излъчва твърде ярък, дори натрапчив плодов аромат, най-вероятно скоро ще се развали. Това означава, че вече не е толкова сочен и хрупкав като прясно набрана ябълка с едва доловима, деликатна миризма. Всички тези правила са особено важни при избора на вносни плодове. Следвайте тези прости съвети и изберете най-вкусните ябълки в магазина!