Можете ли да ядете конфитюр, ако в буркана има мухъл?

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Можете ли да ядете конфитюр, ако в буркана има мухъл?
16522
Снимков материал: pixabay.com
Можете ли да ядете конфитюр, ако в буркана има мухъл?

Отваряте със собствената си ръка бурканче с толкова желано, ароматно, домашно сладко от малини и оттам ви поглеждат кафяви, рошави петна. Честа история, нали? В този неприятен момент в главата ми изниква един-единствен въпрос: трябва ли да го изхвърля или да го ям, затваряйки очи за това, което видях? Тази дилема е объркваща за мнозина. Затова ще ви кажем какво да правите, ако внезапно откриете плесен върху сладкото.

МУХЪЛ ВЪРХУ СЛАДКО

Първо трябва да разберете какво е плесен. Това са често срещани гъбички, които се размножават успешно в храната. Има много видове гъбички . Сред тях са безвредни, опасни и дори полезни. Вредните гъби отделят отрови в храната. Обикновено те засягат само вкуса на продукта, но в най-лошия случай могат да бъдат сериозно отровни.

Мухълът, който е в конфитюра, показва нарушение на технологията за готвене или условията на съхранение. Това е ясен сигнал, че нещо се е объркало със сладкото.

Какво да правим с мухъл

Само чрез лабораторни изследвания можете да разберете със сигурност какъв вид плесен се намира във вашето сладко. Просто е невъзможно визуално да се определи степента на опасност от всяка гъбичка.

Изключително важно е да запомните, че това, което откривате на повърхността на сладкото е само видимата част от гъбичките. Факт е, че по-голямата част от него отдавна се е разпространила до самото дъно. Ето защо премахването на няколко лъжици с петната от плесен няма да ви отърве напълно от гъбичките.

Също така, за съжаление, микровълновото печене, замразяването или дори кипенето няма да премахнат плесента. Той е невероятно упорит и изчезва само под въздействието на много продължителна високотемпературна обработка.

Като се има предвид всичко изброено по-горе, може да се направи един извод : когато видите мухъл върху сладкото, спокойно го изпратете в кошчето за боклук. И през следващия плодов сезон пригответе конфитюр в пълно съответствие с всички правила. Освен това не забравяйте, че трябва да съхранявате конфитюра в помещение, където няма излишна влага и където пряката слънчева светлина не прониква.

 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft