Отваряте със собствената си ръка бурканче с толкова желано, ароматно, домашно сладко от малини и оттам ви поглеждат кафяви, рошави петна. Честа история, нали? В този неприятен момент в главата ми изниква един-единствен въпрос: трябва ли да го изхвърля или да го ям, затваряйки очи за това, което видях? Тази дилема е объркваща за мнозина. Затова ще ви кажем какво да правите, ако внезапно откриете плесен върху сладкото.
МУХЪЛ ВЪРХУ СЛАДКО
Първо трябва да разберете какво е плесен. Това са често срещани гъбички, които се размножават успешно в храната. Има много видове гъбички . Сред тях са безвредни, опасни и дори полезни. Вредните гъби отделят отрови в храната. Обикновено те засягат само вкуса на продукта, но в най-лошия случай могат да бъдат сериозно отровни.
Мухълът, който е в конфитюра, показва нарушение на технологията за готвене или условията на съхранение. Това е ясен сигнал, че нещо се е объркало със сладкото.
Какво да правим с мухъл
Само чрез лабораторни изследвания можете да разберете със сигурност какъв вид плесен се намира във вашето сладко. Просто е невъзможно визуално да се определи степента на опасност от всяка гъбичка.
Изключително важно е да запомните, че това, което откривате на повърхността на сладкото е само видимата част от гъбичките. Факт е, че по-голямата част от него отдавна се е разпространила до самото дъно. Ето защо премахването на няколко лъжици с петната от плесен няма да ви отърве напълно от гъбичките.
Също така, за съжаление, микровълновото печене, замразяването или дори кипенето няма да премахнат плесента. Той е невероятно упорит и изчезва само под въздействието на много продължителна високотемпературна обработка.
Като се има предвид всичко изброено по-горе, може да се направи един извод : когато видите мухъл върху сладкото, спокойно го изпратете в кошчето за боклук. И през следващия плодов сезон пригответе конфитюр в пълно съответствие с всички правила. Освен това не забравяйте, че трябва да съхранявате конфитюра в помещение, където няма излишна влага и където пряката слънчева светлина не прониква.