Поколението на 70-те и 80-те няма нужда от повече обяснения, когато чуе наименованието Сладък салам . Тази рецепта шестваше поголовно в кулинарните тефтери на нашите майки и баби, а самото споменаване на въпросния десерт извикваше на лицата мечтано изражение и готовност да се втурнат към магазина за пакет бисквити.
Днес ви предлагаме да приготвите един от вариантите за този вкусен десерт - ще му добавим кондензирано мляко, така че да стои "мазничък" и сочен, и да не се разпада от сухота на втория ден.
Ето как се приготвя този Сладък салам с кондензирано мляко :
Сладък салам
Продукти:
500 гр.бисквити
1 консерва кондензирано мляко (200 грама)
200 гр.масло или маргарин
5 ч.л.какао
ядки или захаросани плодове - на вкус
Приготвяне:
Натрошете бисквитите и ги изсипете във формата.
Добавете размекнатото (но не разтопено) масло, леко омесете получената маса.
Бавно изсипете кондензираното мляко, прибавете какаото, натрошени ядки/сушени плодове (но може и без тях), разбъркайте всички съставки за 2-3 минути. Ако сместа трудно се оформя, леко я разредете с прясно мляко.
Оформете от бисквитеното тесто салам, увийте го в прозрачно фолио или хартия за печене, и поставете в хладилника за 2-3 часа.
След като стегне, го оваляйте в още какао или пудра захар.
Колкото по-добри са съставките - масло с 82,5% масленост, кондензирано мляко без излишни добавки - толкова по-вкусен ще стане саламът.
Между другото, десертът може да преседи до няколко седмици във фризера без проблеми, ако по някаква странна причина не се изяде веднага.