Ето какво слагам в хляба вместо брашно и вече гоня 100-те! Не само полезно, ама и вкусно:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето какво слагам в хляба вместо брашно и вече гоня 100-те! Не само полезно, ама и вкусно:
Ето какво слагам в хляба вместо брашно и вече гоня 100-те! Не само полезно, ама и вкусно:
5264
Ето какво слагам в хляба вместо брашно и вече гоня 100-те! Не само полезно, ама и вкусно:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Можете да живеете 100 години с този полезен хляб без брашно ! Никой няма да познае, че е направен от... леща!

В днешния забързан свят стремежът към по-здравословен начин на живот набра огромна скорост.

Хората вече са по-наясно какво ядат и как това се отразява на благосъстоянието им.

Едно интригуващо откритие в областта на здравословното хранене е възможността да се наслаждавате на вкусен хляб без традиционно бяло брашно и при това да живеете дълъг и пълноценен живот. В тази статия ще разгледаме рецептата за приготвяне на здравословен хляб от леща без брашно, който може да е тайната на дълъг и здравословен живот.

Полезен хляб без брашно

Продукти:

  • 3/4 чаша леща (160 г) – смляна в кафемелачка
  • 1 чаша вода
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 яйца
  • сол
  • 1 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 40 г семена от псилиум*
  • 30 г тиквени семки
  • 30 г слънчогледови семки

*Можете да намерите псилиум в добре заредена аптека или магазин за здравословни храни. 

Приготвяне:

1. Подготовка на лещата

Започнете, като смелите 3/4 чаша леща (приблизително 160 г) в кафемелачка. Това ще формира основата на нашия хляб без брашно.

2. Смесване на съставките

В купа за смесване смесете смляната леща със следното:

  • 1 чаша вода
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 яйца
  • малко сол

смляна леща с вода

сол в сместа

Разбъркайте добре тези съставки, за да получите гладко тесто.

3. Добавяне на ключови елементи

За да подобрите текстурата и вкуса на вашия хляб, включете следното:

  • 1 чаена лъжичка сода за хляб
  • 1 супена лъжица ябълков оцет
  • 40 г семена от псилиум

Изсипете оцета в содата, след което щом се активира и покафенее, я изсипете в сместа. И накрая добавете псилиума. Разбъркайте добре, като се уверите, че всички съставки са равномерно разпределени. Ще се получи гъста като каша смес.

смес с леща

тесто от леща

4. Накисване и подобряване на хранителната стойност

Оставете сместа да "кисне" 10-15 минути. Това ще помогне на тестото да бухне и ще подобри хранителната му стойност.

5. Подготовка на семената

В отделен сух тиган запържете 30 г тиквени семки и 30 г слънчогледови семки, докато леко покафенеят и пуснат приятния си аромат.

печени тиквени семки

Добавете ги към тестото и разбъркайте. Ще забележите, че вече се е сгъстило значително.

тесто за хляб с леща

6. Печене на хляба

Застелете формата за хляб (дълбока, продълговата и тясна) с хартия за печене и я намажете с малко олио. Разпределете тестото равномерно и го изравнете, за да го оформите.

тесто форма за хляб

Отгоре нанесете тънък слой растително масло. Направете малък разрез в тестото и поръсете малко сусам. Пече се 50-60 минути в предварително загрята фурна на 180°C.

хляб без брашно

Резултат: Здравословен и вкусен хляб!

Крайният резултат не е нищо повече от изключителен – чудесен питателен хляб, който е едновременно вкусен и здравословен. С този уникален хляб можете дори да направите вкусни крекери, които лесно се нарязват и изсушават във фурната.

вкусен хляб от леща

Кажете сбогом на традиционния хляб на основата на брашно и се впуснете в пътуване към по-здравословен и потенциално по-дълъг живот.

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft