Шоколадовата торта е измислена не толкова отдавна. В началото на 19 век за първи път е приготвена за Жозефина Богарне, съпругата на Наполеон Бонапарт и известна любителка на сладкото. Оттогава се появиха много разновидности на шоколадова торта: с череши, на слоеве, с ядки, с шоколадова глазура. Вариантът без глутен също не е пропуснат, особено след като вече много хора се хранят здравословно.
Но здравословната торта не означава безвкусна. Нашият шоколадов десерт има толкова наситен вкус благодарение на какаото и черния шоколад в състава. Каним ви да направите шоколадова торта без брашно - ще ви стане любима.
Шоколадова торта без брашно
Продукти:
-
180 гр. масло
- 220 гр.
Приготвяне:
Разтопете маслото и шоколада на среден огън (запазете малко масло, за да намажете съда за печене по-късно). След това охладете сместа за 5 минути.
Изсипете захарта в съда с маслото и шоколада, и разбъркайте. След това добавяйте едно по едно яйцата и всеки път разбърквайте до гладкост. След това добавете бадемов екстракт и какао на прах и разбъркайте отново.
Намажете форма за печене с масло. Изсипете тестото в нея и печете 30 минути на 180 градуса. За да проверите готовността, пробийте тестото с клечка за зъби в средата - ако е суха, значи тортата е готова.
При сервиране поръсете тортата с какао и украсете с разбита сметана.
По желание може да разрежете тортата на две и да намажете с любимия си крем. Но дори и само така е изключително вкусна!