Ние, българите, традиционно предпочитаме нашенската си баница със сирене. Но има още толкова много неща, с които може да напълните корите за баница - спанак, праз, ориз, картофи и особено месо! Именно последното използвахме като вариант за днешното ни предложение за обилна и питателна закуска за цялото семейство.
Божествен бюрек с кайма
Продукти:
- 500 г кори за баница
- 450 мл газирана вода
- 110 мл олио
- малко сол на вкус
За плънката:
- 450 г кайма
- 1 глава червен лук
- подправки на вкус
Приготвяне:
Запържете ситно нарязания лук в малко олио, докато омекне и стане прозрачен, след което добавете каймата. Задушава се заедно с лука за 10-15 минути, докато се зачерви хубаво, промени цвета си и течността се изпари. Подправете на вкус със сол и черен пипер.
За заливката: газираната вода се смесва с олиото и се посолява леко. Намаслете тавата, след което наредете 6 кори в кръг, така че едната част да покрива дъното, а другата да излиза от тавата.
В средата се поставят 3 намачкани кори. Залива се със сместа с газирана вода, ръси се месната плънка, после пак три намачкани хлабаво кори отгоре, залива се с олио и газирана вода и накрая се заглупва с всички онези 6 кори, които излизат от тавата, като и те се заливат с газирана вода и олио.
След това покрийте с друга тава и обърнете бюрека така, че страната, която е била отгоре, сега да е отдолу. Сложете да се пече в добре загрята фурна на 230 градуса.
Да ви е сладко!