Днес имаме за вас рецепта за тиквички , която ще накара да се облизват дори тези, които не обичат този зеленчук. Тарталетите от тиквички са фантастично кремообразни, вкусни и идеални като празнична гарнитура или деликатес за лятно барбекю.
Тарталети от тиквички
Продукти:
тиквички - 2 средно големи
лук - 1 глава
твърдо сирене за настъргване - 100 g (може и кашкавал)
смлян черен пипер - на вкус
сол на вкус
гъби - 400 гр.
сметана за готвене - 200 мл
слънчогледово олио - 1 с.л.
Приготвяне:
Първо обелете лука и го нарежете на малки кубчета .
След това загрейте тиган с малко олио и запържете лука до стъклено.
Междувременно почистете и нарежете гъбите и след това ги добавете към изпържения лук .
Гответе на силен огън, докато гъбите омекнат, след това залейте със сметана за готвене.
Намалете котлона и оставете да къкри няколко минути.
Междувременно пригответе „тарталетите“ от тиквички.
Измийте тиквичките, отрежете дръжките и ги нарежете на пръстени с дебелина 3 - 4 сантиметра. След това вземете малка лъжичка за кафе и с нея издълбайте сърцевината, така че стените да останат непокътнати.
Поставете издълбаните тиквички върху тавичка и печете около петнадесет минути на 180 градуса.
След това вземете зеленчуците и напълнете "кексчетата" с гъбената смес, след което поръсете с едро настърган кашкавал.
Оставете ястието да се запече още петнадесет минути.
Сервираме топло - вкусно като гарнитура, предястие или лек летен деликатес.
Пожелаваме ви добър апетит! :-)