На коледната трапеза задължително е нужно да присъства баница. По стара българска традиция се приготвя баница с късмети.
Тя е не по-малко вкусна от традиционната. Препоръчваме ви да си я приготвите сега, ако не желаете да рискувате на празника, за да се убедите в думите ни.
3 дебели кори от пакет с грамаж 500 гр.
50-100 гр. сирене
50 гр. краве масло (може да го замените с друг вид мазнина)
3 яйца
250-300 мл. газирана вода
щипка сол.
Ето така е нужно да изглежда баницата с три кори, преди я сложите във фурната. Позната е още като рошава баница.
Навийте на руло трите кори и го нарежете на ленти с ширина не повече от 1 см. Хванете с ръка нарязаните ленти и ги пуснете от височина половин метър върху купа, за да се развият. Вземете една тавичка с диаметър около 30 сантиметра и я намажете със студено краве масло.
Пуснете в нея част от лентичките, като се старете те да покрият дъното и да няма празни места. Поставете малко натрошено сирене – равномерно; малко разтопено масло или 1/2 с.л. олио. Повтаряте същата процедура отново и така докато лентичките свършат. Разбийте яйцата до получаването на еднородна смес. Добавете към тях щипка сол и газираната вода. Леко разбърквате и равномерно поливате вашата рошава баница от три кори. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Печете около 30 минути или до получаването на златист загар. Готовата опечена баница с три кори покривате с кърпа и оставяте да почине 10-15 минути.
/bgnews168.com/