1 ½ чаши брашно с набухвател
½ ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сол
1 ч.л. канела
3 яйца
1 ¼ чаши захар
¾ чаша разтопено масло (или олио)
¼ чаша прясно мляко
1/3 чаша стафиди (или френско грозде)
1 чаша настъргани на ситно моркови
¾ чаша кокосови стърготини
1 чаша накълцани орехи
за глазурата:
115 гр. блокче крема сирене (тип Филаделфия) на стайна температура
115 гр. разбито на крем крема сирене (на стайна температура)
½ чаша гъсто кисело мляко
½ чаша пудра захар
¾ чаша разбита сладкарска сметана
1 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. настъргана лимонова кора
1 чаша ситно нарязан ананас (леко отцеден)
½ чаша ром
за овалване:
½ чаша пшеничен зародиш
1 чаша подсладени овесени ядки (от зърнена закуска)
¾ чаша корнфлейкс
Етап 1:
В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, солта и канелата и добре ги разбъркайте. В друга купа разбийте на крем маслото с тел – за около 3 минути. Добавете млякото и разбъркайте, за да се смесят. Прибавете около половината от мокрите съставки към сухите и разбъркайте, след това добавете и останалото количество. Най-накрая прибавете стафидите (френското грозде), морковите, кокоса и орехите. Изпечете от полученото тесто блатове в намазнени форми (или в една по-голяма тава) в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 35-40 минути, или докато при проверка с дървена клечица тя излезе суха. Когато са готови блатовете, извадете ги и ги охладете добре (най-добре за цяла нощ).
Глазура:
(Забележка: може да я приготвите предварително и да я замразите в хладилника. Уверете се само, че когато стигнете до Етап 2, глазурата да ена стайна температура).
Смесете двата вида крема сирене заедно с киселото мляко и разбийте добре. Прибавете останалите продукти – един по един и разбивайте добре след всеки.
Украса:
Сложете всички продукти в кухненски робот или блендер и мелете, докато са фино смлени.
Етап 2:
В голяма купа натрошете блата (блатовете) на трохи с ръце. Омесете вътре сместа за глазурата и хубаво омесете. Трябва да се получи гъстичко и мокро „тесто”. С помощта на лъжичка за сладолед започнете да оформяте от сместа топчета. Пригответе голяма плоска тавичка. Сложете трохите за украсата в плоска тортена чиния. Оваляйте всяка топка в трохите и след това ги поставете в хартиени капсули, които поставете в тавичката. Запечете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 12-15 минути. Извадете и охладете. Поръсете с тъмен шоколадов ганаш (70% какао) и карамел – или с топинг по Ваш вкус.