Преди да посегнете към солницата, прочетете какви видове сол съществуват и кои са най-добри за вашето здраве . Така ще знаете как да изберете правилния.
Каменна (рафинирана) сол
Добива се от солна мина. Тези „мини“ са подземни места, където преди това е била отлагана сол, т.е. региони, които някога са били покрити от море или солено езеро. Каменната сол е сива на цвят. От нея се получава рафинираната, тоест най-често използваната сол.
Получава се чрез отделяне на натриев хлорид от каменна сол, която не е достатъчно чиста, за да се използва в храната. По време на този процес цялото нежелано съдържание се отстранява, така че рафинираната сол е един от най-чистите видове сол, но съдържа и най-малко минерали, тъй като те се отстраняват по време на обработката. Тя е предимно бяла на цвят.
Въпреки че обикновено я наричаме „трапезна сол“, тази сол е по-често използвана и е по-важна за индустрията. Използва се в производството и обработката на хартия, като добавка за багрило за тъкани и спално бельо и в производството на сапуни и перилни препарати.
Прекомерната консумация на тази сол води до жажда и задържане на вода. Натриевата сол е токсична за възрастни в доза от 12,357 g/kg на ден.
Морска сол
Морската сол се добива от морска вода в солници, така че през пролетта морската вода се пуска в специално проектирани басейни. През пролетта и лятото водата се изпарява и остава на дъното. През есента тя се събира в процес, наречен "жътва" на сол.
Морската сол се смята за най-вкусната и здравословна сол. Тази сол е богата на минерали и йод, необходими за човешкия организъм. Морската сол е много полезна за метаболизма, сърцето и бъбреците, както и за почистване на клетките и кожата. Вана с морска сол (с добавка на някои етерични масла и лайка, жасмин или лавандула) помага при различни кожни заболявания, като невродермит, ревматизъм.
Хималайска сол
Наричат я още „бяло злато“, защото се смята за най-чистата в света. Хималайската сол е розова на цвят и под формата на кристали. Помага за регулиране и намаляване на кръвното налягане и кръвната захар. Има благоприятен ефект върху нервната система. Положителните страни на хималайската сол са безценни.
Кафява сол
Кафявата сол е богата на антиоксиданти. Препоръчва се на хора с хипертония и атеросклероза, както и при инсулт и инфаркт. Това може би е най-вкусната сол, но и най-богатата на минерали.
Калиева сол
Намира се в много видове зеленчуци като естествена съставка. Калиевата сол се използва в комбинация с диетична сол заедно с натрий, за да се хармонизира водния баланс в човешкото тяло.
Като такава може да се намери в обектите на търговията на дребно. Препоръчва се да не се използва самостоятелно, тъй като самостоятелната й консумация може да доведе до изключително високо ниво на калий в организма.
Йодирана сол
Йодираната сол се използва при недостиг на йод в организма. Това може да се случи поради недостатъчен хранителен прием на йод (т.е.