За около 16 бъргъра:
1 3/4 чаши хлебни трохи (галета) – разделени на 2
1 филе от сьомга – около 170 гр., почистени от кожата и костичките и накълцани на ситно
380 гр. сварени бейби скариди, накълцани ситно
250 гр. пушена риба (сьомга или херинга), накълцана ситно
1 червена люта чушка, почистена от дръжката и семето, смляна
1/4 чаша настърган жълт лук, заедно със сока
2 с.л. пресен лимонов сок
2 с.л. пълномаслено кисело мляко или заквасена сметана
1/4 чаша ситно нарязан магданоз и/или листенца кориандър
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
За соса:
1 чаша пълномаслено кисело мляко
1 с.л. лют доматен сос (или на вкус)
1 с.л. пресен лимонов сок
1/4 ч.л. сол
зехтин екстра върджин
Поставете 1 1/2 чаши от трохите в плитка купа. Оставете настрана. Поставете останалата 1/4 чаша и всички останали продукти в голяма купа. Внимателно ги омесете, докато се смесят напълно, без да премесвате. С намазнени ръце внимателно оформете от сместа бъргъри с големина около 5 см. Оваляйте ги в отделените хлебни трохи, така че да се покрият добре, и ги прехвърлете върху плитка чиния. Покрийте ги (не плътно) с прозрачно фолио и оставете в хладилник поне за 1 час.
Приготвяне на соса: Разбийте всички съставки в малка купа. Оставете соса в хладилник до момента на използването му.
Изпържете бъргърите: загрейте 2 с.л. зехтин в тиган на среден огън. Прибавете бъргърите на порции, не повече от 3-4 наведнъж. Изпържете ги до покафеняване и докато станат хрупкави от двете страни, като ги обърнете веднъж по време на пърженето. Прехвърлете върху покрита с домакинска хартия чиния. Дръжте ги на топло място. Поднесете готовите бъргъри със студения сос.