В кои храни се съдържа полезния за организма йод

вход през zajenata.bg
За Жената
Полезни съвети
Здравни съвети
В кои храни се съдържа полезния за организма йод
23276

Йодът е химичен елемент, който е от съществено значение за производството на хормоните на щитовидната жлеза , които регулират растежа и метаболизма . Йодът е компонент на почти всяко живо растение и животно. Стандартни измервания на йод в храната не съществуват, защото концентрациите на йод, се различават по целия свят.

Като цяло, храните от морето съдържат най-много йод, следвани от животинските храни и растителните храни. От всички храни, морските водорасли са едни от най-известните и най-надеждни източници на естествен йод, но яйцата и млечните продукти също може да са добри източници.

Млечни продукти
Изследванията показват, че липсата на йод може да доведе до разширяване на щитовидната жлеза, летаргия, умора, слабост на имунната система, забавяне на метаболизма, аутизъм, наддаване на тегло и евентуално дори психични състояния като тревожност и депресия. Добрата новина е, че има много храни с йод и всички те могат да се включат лесно в дневния ни хранителен режим.

Препоръчителната дневна доза (RDA) йод е 150 микрограма дневно за всички над 14-годишна възраст. RDA за деца на възраст 1-8 години е 90 микрограма всеки ден, а на възраст 9-13 120 микрограма всеки ден. Ако сте бременна или кърмите, се препоръчва да се приемат 290 микрограма всеки ден.

Още от "Здравни съвети"
Любовни
модни
отслабване
Съвети за кожата
Съвети за косата
Фитнес
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft