1.2 кг морски език
150 г гъби
100 г масло
3/4 ч.ч. (150 мл) бяло вино
1 и 1/2 ч.ч. (300 мл) бульон
галета
2 глави кромид лук
черен пипер
сол
Рибите се държат с тъмната страна на опашката над огъня. Когато кожата се отдели, се отлепя с нож, хваща се с кърпа и се изтегля. По същия начин се изтегля и бялата кожа. Отрязват се главите, почистват се вътрешностите, отрязват се перките на гърба, разрязва се гръбнака по средата и месото се нарязва на 4 порции. Намазва се тавичка с масло, поставят се половината от гъбите и 1 глава лук, нарязан на парченца, прибавят се изплакнатите и подсушени порции риба, заливат се с виното и бульона (или вода), поставят се останалата половина гъби и лука, който предварително е нарязан на парченца и изпържен в масло, посипва се с галета, посолява се, поръсва се с черен пипер, залива се със сгорещено масло и се пече в слаба фурна около 15 минути. Рибата се поднася веднага с гарнитура от задушени зеленчуци.