Изплакнете бурканите с компоти от минали години и ги подгответе за тази невероятна напитка, поставете в килера и изчакайте зимата, за да се наслаждите на истински вкус. Това прави всяка практична домакиня. За някои лятото е период на почивка, море и слънце, за други - събиране на зимнина от сутрин до вечер и майсторене на какви ли не манджи. И ако наистина прекарвате часове на печката, след тази рецепти ще си кажете "Ето защо си заслужаваше да правя всичко това"
Компотът от цариградско грозде се счита за най-добрата домашна версия на известния коктейл. Ягодовите и черешовите ликьори не могат да му стъпят на малкия пръст. Имате нужда само от 4 съставки. Не се притеснявайте, ако имате само червено цариградско грозде. Нека цветът на напитката е различен, защото основното нещо е вкусът.
Съставките
цариградско (бодливо) грозде 350 гр
захар 1кг
лимон 1/2 бр.
мента 20 грама
Подготовка
Измийте цариградското грозде.
Изсипете цариградското грозде в трилитрови буркани. Добавете ментови листа и лимона нарязан на филийки
Изсипете вряла вода. Покрийте с пластмасов капак. Оставете за 20 минути.
Изцедете водата от бурканите в тенджера. Поставете я на котлона. Сложете цялата захар. Когато течността се свари, изсипете я пак в буркана. Направете както обикновено. Завъртете за 48 часа. Насладете се на прекрасната напитка на зимата.
Ако нямате под ръка лимон ви съветваме да го замените с 1 чаена лъжичка лимонена киселина. Няма да развалите вкуса в никакъв случай. Затова напълнете каната с лед, изсипете домашното мохито от трилитров буркан и оставете цялото семейство да се наслади на отличния коктейл . Това е страхотна идея, нали?! Определено си струва да споделите.