Сигурно няма човек, който да не обича сладолед ! По това време на годината това е съвсем естествено да хапваме даже по няколко порции на ден, да си държим кутия във фризера, а много домакини дори си приготвят леденото лакомство сами! И защо не? Става лесно и бързо. А домашният сладолед е несравнимо по-вкусен и полезен.
Домашен портокалов сладолед - това е днешната рецепта, с която ще зарадваме всички любители на ледената сладост. В състава му има само 6 продукта , а поради ниското съдържание на захар може да го хапват дори диабетици! За да стане особено кремообразен , си има и тайна съставка - водка ! Тя пречи на сладоледа да замръзне така, че да образува кристалчета, затова този специален сладолед става гладък и пухкав като кадифе ! Ето и рецептата:
Съставки:
50 гр. захар
1 с.л.
1 ч.л. екстракт от ванилия
1,5-2 ч.л. портокалова кора
400 мл течна сметана (животинска)
Приготвяне:
- Измийте портокалите, обелете ги от кората. Разделете плодовете на сегменти.
- Разпределете парченцата добре върху тавичка, покрита с пергаментова хартия. Прехвърлете портокала с хартията във фризера. Оставете плодовете да замръзнат за 2 часа.
- След 2 часа извадете портокалите от фризера. Вземете блендер и смелете плодовете със захарта, екстракта от ванилия, кората от портокал и водката. На този етап добавете само 200 мл сметана (10% масленост).
- Към тази смес добавете още 200 мл сметана. За да се образува хомогенна маса, първо разбийте старателно само половината от съставките, а останалата част добавете постепенно, като продължите да разбивате.
- Изсипете сместа в подходящ контейнер и го оставете във фризера в продължение на 3 часа.
- Преди поднасяне, оставете сладоледа в продължение на 15 минути на стайна температура да се отпусне.