Може би си спомняте този мраморен сладкиш от детската градина - беше ни любим като деца, но все още е в списъка на любимите бързи сладкиши . Прави се бързо и се яде още по-бързо. Приготвих го вчера, а днес няма нито едно парченце!
Много е мек и сочен, напомня на любимото детско десертче "Барни", но е доста по-вкусен. По предложение на децата следващия път към кафявата смес ще добавя още какао или шоколад. Особено страхотно в тази рецепта е, че мерките се теглят с една и съща чаша от 200 мл. Ето какво ви трябва:
Мраморен сладкиш с вкус на Барни
Продукти:
5 яйца
2 чаши захар
1,5 чаши прясно мляко
1,5 чаши олио
малко екстракт от ванилия или ванилинова захар
3 чаши брашно
1 пакетче бакпулвер (10 g)
2 супени лъжици какао на прах (по избор и повече)
Приготвяне:
Включете фурната на 170 градуса още в началото. Аз пекох сладкиша 40 минути, но нека всеки регулира времето за печене, което може да зависи от фурната, но и от формата, в която се пече сладкишът. Трябва да се внимава да не се препече и изсъхне.
В отделни купи отделете белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват с миксер, като постепенно се добавя захарта. Бийте достатъчно дълго (5-10 минути), докато захарта се разтопи и се получи твърд сняг.
В белтъците добавете жълтъците, за предпочитане един по един, като непрекъснато бъркате с миксера, защото така сместа остава гъста и пенлива, но може и наведнъж.
След това добавете олиото на тънка струя, след това млякото и екстракта от ванилия, също докато бъркате непрекъснато. Накрая се добавя брашното, смесено с бакпулвера, най-добре пресято през цедка.
Сместа трябва да е без бучки - веднага я разделете на две части. Добавете какаото в едната част и отново разбъркайте добре до гладкост. Намаслете тава с размери 33х23 см и я поръсете с брашно. Изливайте последователно от едната и от другата смес, докато се изчерпат.
По този начин се получават характерните мраморни шарки. Чукнете леко тавата за печене отдолу или в плота, за да премахнете излишния въздух, след което печете в предварително загрятата фурна за около 40 минути.
Охладете, след което сервирайте с пудра захар или шоколадова глазура.