Ако разполагате с картофи и кайма, не пропускайте и направете това много вкусно ястие.
Тъкмо го бях приготвила и изведнъж минаха съседите и ги поканих да опитат. Оттогава го правя редовно и много често не само за нас, но и за тях.
Рецептата е много лесна и проста, не искам да я пазя в тайна.
Модерна мусака по нов начин
Продукти:
- 3 големи картофа (900 г)
- 300 г настъргано сирене чедър (или моцарела или по избор)
- 2 супени лъжици олио
- малко сол на вкус
За плънката:
- 500 г кайма
- 2 с. л. олио
- 1 глава лук
- 3 бр. зелени чушки
- 3 скилидки чесън
- 2 с. л. доматен сос (25 г)
- 1 ч. л. доматено пюре (20 г)
- Подправки: черен и червен пипер, кимион, мащерка, сол или на вкус
- 1 шепа ситно нарязан пресен магданоз
Снимка: YouTube
Приготвяне:
Включете фурната да загрява на 200 градуса. Застелете тавата с хартия за печене и поръсете една трета или половина от настърганото сирене, което да покрие цялата повърхност.
Изберете възможно най-големи картофи, обелете ги, измийте ги добре от нишестето, след което ги нарежете на тънки филийки. Върху настъргания кашкавал се нареждат резенчетата картофи, една до друга, но леко да се застъпват и застъпват.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Когато покриете цялото дъно с картофи, сложете в загрята на 200 градуса фурна за около половин час.
Снимка: YouTube
Загрейте олио в тигана, след което добавете каймата и я запържете, докато смени цвета си и се изпари излишният сок.
Снимка: YouTube
Разбъркайте и задушете за кратко, докато омекнат и пуснат сока си, след което добавете сухите подправки по ваш вкус.
Снимка: YouTube
Подправете със сол, черен пипер и разбъркайте добре, за да се разпредели. Добавете настъргания чесън, доматеното пюре и соса и накрая ситно нарязания магданоз.
Снимка: YouTube
Задушете при непрекъснато бъркане, докато всичко омекне и всички съставки се смесят. След това извадете изпечения картоф от фурната и го поръсете с малко настърган кашкавал.
След това изсипете отгоре сместа от каймата и разпределете равномерно по цялата повърхност и заравнете.
Снимка: YouTube
Отгоре каймата се поръсва с малко сирене, след което с помощта на хартията внимателно се навива руло.
Снимка: YouTube
Навитото руло се поръсва отгоре с малко настърган кашкавал и се поръсва с магданоз, след което се връща в горещата фурна да се пече още 10 минути на 200 градуса.
Снимка: YouTube
Оставете малко да изстине, след което нарежете на парчета и сервирайте.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube