Мусака ли?! Няма да се сетите за нея, ако опитате тази сочна Вкусотия с кайма и картофи:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Мусака ли?! Няма да се сетите за нея, ако опитате тази сочна Вкусотия с кайма и картофи:
Мусака ли?! Няма да се сетите за нея, ако опитате тази сочна Вкусотия с кайма и картофи:
8065
Източник: actualno.com
Мусака ли?! Няма да се сетите за нея, ако опитате тази сочна Вкусотия с кайма и картофи:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Писна ли ви вече от традиционната мусака ? От ситненето на картофите и запържването на каймата? Е, тогава сте на правилното място, защото ви предлагаме една изключително вкусна алтернатива на класическата мусака . Става дума за ястие, чийто произход се корени във Великобритания и там се нарича Овчарски пай .

В основата му са именно кайма, зеленчуци и картофи, но консистенцията и технологията на приготвяне са малко по-различни.

Опитайте тази сочна запеканка с кайма и картофи , сигурни сме, че ще ви хареса! 

овчарски пай

Овчарски пай с кайма и кашкавал

Продукти:

2 кг картофи

800 гр.

говеждо месо или кайма смес

1 средно голяма глава лук

2 с.л. заквасена сметана

50 г масло

70 г доматена паста

сол и черен пипер на вкус

100 гр. кашкавал

Начин на приготвяне:

Наситнете каймата на мънички парченца. След това обелете и нарежете главата лук.

Сварете картофите, като предварително подсолете водата. Ще се получи още по-вкусно, ако не белите картофите предварително. Може просто да ги измиете добре и да отделите кората след сваряване.

Смесете лука с месото, а след това прибавете сол и черен пипер. Поставете в тиган така приготвената смес и добавете доматеното пюре. Прибавете и малко вода, ако каймата е прекалено суха.

Поставете маслото при сварените вече картофи и ги намачкайте на картофено пюре.

Покрийте с хартия за печене съда, който ще използвате за термичната обработка или намажете с растително масло.

Сложете на дъното половината от количеството сварени картофи, като ги разпределете равномерно из целия съд. След това идва ред да добавите и запържената кайма. След това поставете отгоре втората половина от картофеното пюре, още по-красиво ще е, ако го шприцовате на розички.

Ползвайте силиконова или дървена шпатула, за да загладите горната част. Направете дупки с нож на няколко места и намажете добре със заквасена сметана.

Загрейте фурната на 180 градуса.

Печете пая, докато придобие златистокафяв цвят.

Извадете съда от фурната и поръсете с настърган кашкавал, след което върнете за още 5-10 минути, докато кашкавалът се разтопи и зачерви.

 

Да ви е сладко!

овчарски пай рецепта

Забележка: В оригиналната рецепта към каймата се добавят и други зеленчуци като грах и царевица, но ние предпочитаме този по-"класически" вариант.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft