На огъня слагаме тенджера с вода. Посоляваме, покриваме тенджерата с капак и оставяме водата да заври. На дъска за рязане почистваме карфиола и го нарязваме на розички. В дълбока купа настъргваме на едрата страна на рендето сиренето и кашкавала. След това в съда счупваме 2 яйца и с ръка месим, докато сместа стане гладка. В сварената вода в тенджерата поставяме карфиола да се вари. Покриваме тенджерата с капак.
В отделен съд счупваме още 3 яйца и ги разбиваме с тел. Сварения карфиол изваждаме с решетъчна лъжица и го поставяме в цедка.
На огъня слагаме тиган с малко олио да се загрее. Парченцата карфиол овалваме в брашно и ги слагаме в съда с разбитите яйца. След това ги пускаме да се запържат в тигана. По време на пърженето ги обръщаме. Изпържения карфиол поставяме в керамичен съд. Отгоре изливаме предварително подготвения пълнеж от сирене, кашкавал и яйца, а върху него - още един ред паниран карфиол. Пъхаме тавата във фурната да се пече около 15- ина минути при температура от 200 градуса. Останалите яйца счупваме в дълбока купа и ги разбиваме. В съда добавяме сметаната и разбиваме и нея с тел. След това в съда го прибавяме млякото и хубаво размесваме всичко. След като карфиолът се зачерви, изваждаме тавата от фурната, заливаме я със сместа и отново връщаме тавата във фурната. След като заливката се запече, мусаката е готова.