1 кг патладжани
750 г кайма
4-5 домата
1 глава кромид лук
4-5 с.л. олио
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
сол и черен пипер на вкус
За заливката
2 ч.ч. прясно мляко
30-40 г краве масло
2 с.л. брашно
1 ч.л. кимион
150 г кашкавал за поръсване
1. Нарязваме патладжаните на колелца с дебелина ½ пръст. Поставяме ги в тавичка под наклон за 1 час, за да се отцеди горчивия сок. Изплакваме патладжаните, подсушаваме ги и ги запържваме във фритюрник за 3-4 минути.
В тенджера запържваме нарязания на дребно кромид лук за 3-4 минути. Прибавяме каймата и я запържваме за няколко минути, докато разбъркваме. Поръсваме червен и черен пипер, кимион и сол. Прибавяме домат, нарязан на дребно и задушаваме за няколко минути.
Подреждаме половината от запържените патладжани в правоъгълна тава и отгоре нанасяме половината от каймата, покриваме с останалите домати, нарязани на колелца. Слагаме останалата кайма и подреждаме другите патладжани накрая.
Приготвяме заливката. Запържваме брашното в масло до златисто, наливаме постепенно студеното прясно мляко и разбъркваме с тел. Варим сместа 1-2 минути.Посоляваме и заливаме мусаката, която запичаме във фурна, загрята на 180 градуса около 45 минути. След това настъргваме кашкавала и запичаме мусаката за още 10 минути.